Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podíl nákladů na teplo ve výdajích za bydlení dál klesá

Hlavním důvodem dlouhodobého poklesu podílu nákladů na teplo na výdajích na bydlení je pokles jeho spotřeby. Zatímco před 20 lety byla průměrná roční spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody 60 GJ na jeden byt, dnes je přibližně poloviční.

Podíl nákladů na teplo na výdajích domácností připojených na teplárny činil v loňském roce v průměru 25,9 %, o rok dříve to přitom bylo 26,6 %. Opět se tak potvrdil dlouhodobý trend poklesu podílu nákladů na teplo na nákladech na bydlení, který začal už v devadesátých letech. Meziročně klesl také podíl nákladů na vodu a elektřinu, naopak stoupl podíl nájemného. Vyplývá to z aktuální zprávy „Vydání a spotřeba domácností – statistiky rodinných účtů za rok 2013“, kterou zveřejnil v červnu Český statistický úřad, a výpočtů Teplárenského sdružení ČR.

„I přes nárůst DPH na teplo potvrdil loňský rok dlouhodobý trend poklesu podílu nákladů na vytápění na výdajích za bydlení u domácností napojených na teplárny,“ uvedl Martin Hájek, ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR, a dále dodal: „Cena tepla sice roste, ale jeho spotřeba dlouhodobě klesá, naopak významně rostou jiné položky nákladů na bydlení.“

Hlavním důvodem dlouhodobého poklesu podílu nákladů na teplo na výdajích na bydlení je pokles jeho spotřeby. Zatímco před 20 lety byla průměrná roční spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody 60 GJ na jeden byt, dnes je díky změně chování, zavedení regulační techniky, výměně oken, komplexnímu zateplení a dalším úsporným opatřením přibližně poloviční. Pokles spotřeby tepla tak výrazně tlumí nárůst jeho ceny ve výdajích domácností. V případě elektřiny naopak dlouhodobě rostly nejen ceny, ale také spotřeba. Tento trend se zastavil až v loňském roce, kdy podíl nákladů na elektřinu také klesl.




Poznámka: Do nákladů na bydlení Český statistický úřad zahrnuje nájemné, běžnou údržbu a drobné opravy bytu, dodávku vody, vývoz pevných odpadů, elektrickou a tepelnou energii, plyn a další paliva.

Domácnost napojená na teplárnu průměrně zaplatila v loňském roce za spotřebu 30 GJ tepla pro vytápění a ohřev vody 17 130 Kč. Pro srovnání průměrné výdaje domácností za pohonné hmoty činily 22 200 Kč, za nákup a provoz telefonů a internetu 20 100 Kč, za elektřinu 14 800 Kč a za alkohol a tabák pak průměrná domácnost utratila 13 600 Kč.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 
Reklama