Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Pardubicích se dražily energie pro domácnosti

V Pardubicích se ve čtvrtek uskutečnila aukce energií pro domácnosti. Lidé na plynu v průměru ušetří 25,54 procenta, u elektřiny bude průměrná úspora 27,14 procenta.

Vzhledem k devizové intervenci ČNB, která zvýšila ceny energií, jsou výsledky dobré. ČTK to řekl jednatel společnosti A-Tender Radek Drmota.

"V rámci jednoho města je to jedna z největších aukcí tohoto roku," dodal Drmota. V Pardubicích dražebník zaregistroval do aukce 1650 odběrných míst, z toho u plynu to je 630 míst. Pořadatel aukce garantoval průměrnou úsporu 22 procent na plynu i elektřině. Při nižších úsporách lidé nemusejí smlouvy podepsat.

"Lidé dostanou do pátku nebo pondělí e-mailovou zprávu, jak aukce dopadla. Dodavatelé si začnou připravovat smlouvy k podpisu. Zhruba od poloviny ledna budeme zvát do našeho centra klienty," uvedl Drmota. Distribuční poplatky u plynu i elektřiny určuje Energetický regulační úřad. U plynu tvoří 20 procent z celkové ceny, u elektřiny 60 procent. Tyto poplatky nejsou předmětem aukce.

Vítězem aukce na dodavatele plynu se stala společnost X-Energie, která je třetím největším alternativním dodavatelem v tuzemsku (nevlastní distribuční síť). Soutěžila se dodávka v hodnotě 20,326 milionu korun, jejíž hodnota po dražbě klesla na 15,134 milionu korun. Lidé budou platit v průměru 817 korun za megawatthodinu a pět korun za odběrné místo.

"Výsledky určitě ovlivňuje devizová intervence ČNB. Když ještě nebyla, cena za megawatthodinu mohla být 750 nebo 760 korun. Dodavatelé jdou na krev, mají nízké marže. Vítězná firma zvítězila o pouhých 2000 korun před druhým zájemcem," řekl ČTK Drmota.

Aukci na dodavatele elektřiny vyhrála také společnost X-Energie. Nabízená dodávka byla původně v hodnotě 11,047 milionu korun, která se snížila na 8,049 milionu korun. Průměrná cena za jednu megawatthodinu bude 1119 korun a za odběrné místo 20 korun.

Aukce může trvat minimálně 15 minut, zpravidla se vždy prodlužuje. Poslední sekundu mohou dodavatelé nabídku změnit. Aukce pak trvají hodinu i déle. V Pardubicích se přihlásilo do aukce pět dodavatelů plynu a šest elektřiny. "Aukce jsou vždy anonymní, aby se dodavatelé nemohli mezi sebou domlouvat: 'Dnes to vyhraji já, zítra to vyhraješ ty'," řekl Drmota.
 
 
Reklama