Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ chce provést revizi všech licencí na solární elektrárny

ERÚ by měl od příštího roku zahájit velkou revizi všech licenčních spisů u fotovoltaických elektráren. Jejich majitelé by tak měli dostat zpětnou vazbu, zda jsou jejich licence v pořádku.

ERÚ se na tom dohodl s Českou fotovoltaickou asociací (ČFA), uvedl dnes mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. ERÚ by měl společně s ČFA vytvořit pracovní skupinu, která revizi solárních elektráren připraví. Skupina také bude hledat možnosti spolupráce mezi úřadem a sektorovým sdružením, která by umožnila podporu pro obnovitelné zdroje bez dalších finančních nároků.

"S představiteli asociace ČFA, která zastupuje jak velké a střední solární parky, tak zejména menší provozovatele s panely na střechách, jsme se shodli, že je potřeba oddělit zrno od plev," uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. "Drtivá většina z 25 tisíc majitelů solárních panelů jsou slušní lidé, kteří využili nabídky státu a z důvodu úspory investovali do obnovitelných zdrojů. Pouze malá část pobírá podporu neoprávněně, ale právě tato část vrhá stín na celé odvětví. Těm poctivým chceme dodat jistotu a společně s nimi najít životaschopné řešení budoucí podpory fotovoltaiky," doplnila.

V Česku jde letos na podporu obnovitelných zdrojů 44,4 miliardy korun, významná část z toho míří do fotovoltaiky. Zákonodárci ale letos přijali novelu, podle které by se od příštího roku měla zastavit provozní podpora pro většinu nově připojených obnovitelných zdrojů.

ČFA zastupuje převážně majitele malých střešních solárních instalací. Má 1123 členů s elektrárnami o celkovém instalovaném výkonu 345 megawattů. Celkový instalovaný výkon všech elektráren v Česku je zhruba 2100 megawattů.

 
 
Reklama