Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Policisté navrhli obžalovat šéfku ERÚ v kauze solárního podvodu

Policisté dnes navrhli obžalovat deset lidí obviněných v kauze solárního podvodu. Mezi nimi je také předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

ČTK to řekl státní zástupce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Případ se týká údajného podvodného získání licence do konce roku 2010 na dvě severočeské fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Záměrem obviněných prý bylo získat vyšší cenu za výkup takto vyrobené elektřiny.

Vitásková dnes nechtěla na dotaz ČTK vývoj situace komentovat, ale dříve obvinění odmítla a označila ho za součást účelové kampaně s cílem poškodit ERÚ i ji osobně.

"Dnešního dne mi policisté předali celý spis s návrhem na podání obžaloby v případě všech deseti obviněných včetně šéfky úřadu Aleny Vitáskové. Vzhledem k tomu, že jsem v tomto případě detailně seznámen s celou důkazní situací, protože jsem se účastnil všech úkonů vyšetřování, předpokládám podání obžaloby ve lhůtě několika týdnů," uvedl Mezlík. Podotkl, že obsah obvinění u všech aktérů zůstal stejný, stejně tak i počet obviněných.

Podle policistů se skupina údajně snažila získat licenci a následně připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě v tom roce dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

Pokud by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny. Loni na podzim vzniklou škodu státní zástupce odhadl na desítky milionů korun, podle něj však stále narůstala.

V rozhovoru pro pondělní vydání časopisu Týden Vitásková řekla, že ji má vyšetřování odvést od jejího hlavního úkolu, za který považuje odkrytí všech souvislostí kolem obnovitelných zdrojů. Vitásková už v minulosti obvinila bývalé vedení ERÚ, že nastavilo podporu obnovitelných zdrojů štedřeji, než zákon vyžadoval.

Vitásková která je ve vedení úřadu od července 2011, Týdnu také řekla, že proti ní kdosi manipuloval důkazy pro policii a státní zastupitelství. Tvrdí rovněž, že se vybírají peníze určené na její dehonestaci nebo profesní likvidaci.

Mezi obviněnými jsou zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren, kteří jsou stíháni za podvod či pokus o něj. Stíháni jsou i zaměstnanci ERÚ. Vitásková od letošního března čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Podle žalobce věděla o předchozích osobních a obchodních kontaktech ředitelky odboru licencí s osobou jednající za obě elektrárny u úřadu. Tato žena údajně svým rozhodnutími ponechala v platnosti nezákonná rozhodnutí o udělení licencí.

Kauzu doprovázejí i stížnosti a námitky směřované nejen do usnesení o obvinění, ale i vůči vyšetřovateli, žalobci a jednomu ze svědků. Podle obhajoby mohli být v případu podjatí, neboť společně studovali na brněnské právnické fakultě. Mezlík však ČTK řekl, že se v té době neznali, a veškeré námitky byly podle něj zamítnuty.

 
 
Reklama