Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dalkia ČR zahájila ve Sviadnově provoz nové bioelektrárny

Společnost Dalkia ČR dnes v areálu své Teplárny Frýdek-Místek ve Sviadnově zahájila provoz nové bioelektrárny na spalování biomasy. Teplárna díky ní sníží emise a uspoří ročně 18.000 tun černého uhlí.

Řekli to zástupci společnosti. Dalkia patří k nejvýznamnějším energetickým skupinám na tuzemském trhu. Bioelektrárna spálí ročně až 90.000 tun dřevní štěpky. Vyrábí elektřinu i teplo, které dodává Frýdku-Místku. Její vybudování stálo 400 milionů korun, z toho 100 milionů byly dotace. Bioelektrárna patří společnosti EnergoFuture, Dalkia ji provozuje na základě dlouhodobé smlouvy.

"Předpokládaný roční objem elektrické energie je 36 gigawatthodin, což představuje více než půlroční spotřebu elektřiny všech domácností Frýdku-Místku," uvedl mluvčí Dalkie Milan Wagner. Vyrobené teplo dosáhne ročního objemu 330 terajoulů. Nahradí tak 30 procent dodávek tepla z teplárny.

Regionální ředitel Dalkie Pavel Dostál řekl, že dosavadní elektrárna bude v provozu v zimním a přechodném období a bude také sloužit jako záloha bioelektrárny, jejíž tepelný výkon má 16 megawattů. "My ale do soustavy v zimním období potřebujeme až 100 megawattů," vysvětlil.

Teplárna bude splňovat všechny limity emisí, právě jejich snížení bylo jedním z důvodů pro její vybudování. "Společnost Dalkia hledala řešení, jak snížit emise. Jednou z možností bylo postavit tady odsíření nebo změnit palivovou základnu, přejít třeba na zemní plyn, nebo nakupovat teplo od nějakého jiného dodavatele," řekl Dostál. Firma se nakonec rozhodla pro stavbu bioelektrárny.

"Hlavním přínosem je výrazné snížení emisí oxidu uhličitého, eliminace oxidu uhličitého jako skleníkového plynu," řekl Stanislav Veselý, generální manažer společnosti EKOL Brno, která bioelektrárnu zhotovila. Sníží se i emise oxidu siřičitého, oxidů dusíku a tuhých znečišťujících látek. Emise oxidu uhličitého by se měly snížit o více než 60.000 tun ročně, což je o více než 30 procent oproti současnému stavu.

"Skupina Dalkia v České republice spaluje biomasu již od roku 2003 a od té doby využila již 724.000 tun tohoto paliva. Nahradila tak biomasou téměř 10.800 vagonů uhlí," uvedl generální ředitel společnosti Dalkia ČR Laurent Barrieux.

Dalkia ČR zásobuje teplem více než 260.000 domácností zejména v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Karlovarském kraji a také v Praze. Zaměstnává zhruba 2300 lidí. Majoritním vlastníkem Dalkie ČR je skupina Veolia Environnement. Loni společnosti klesl zisk o 224 milionů na 1,855 miliardy korun. Tržby jí stouply o 486 milionů na 8,771 miliardy korun.

 
 
Reklama