Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podíl plynu v ČR bude dle energetické koncepce růst, míní ČPU

Podíl zemního plynu v energetickém mixu ČR bude v příštích letech mírně růst a patrně překročí jednu pětinu. Počítá s tím navrhovaná aktualizace státní energetické koncepce.

Řekl to prezident České plynárenské unie (ČPU) Oldřich Petržilka. Plynaři ještě loni předchozí návrh aktualizované koncepce kritizovali kvůli nedostatečné pozornosti věnované plynu, nyní se podle nich situace zlepšila.

Podle Petržilky bude spotřeba plynu růst a jeho větší využití přinesou především nové paroplynové elektrárny. ČEZ nyní staví paroplynovou elektrárnu v Počeradech, v dalších letech mají vzniknout další jeden nebo dva zdroje, předpokládá operátor energetického trhu (OTE). Plyn bude také dle Petržilky nahrazovat uhlí u některých malých zdrojů a kotelen.

V současnosti tvoří zemní plyn asi 18 procent energetického mixu ČR, nejvýznamnější část pokrývá uhlí. "Je důležité, aby plyn nebyl utlumen. Energetická koncepce by měla zajistit odstranění zastaralých nízkoúčinných zařízení spojených s uhlím a nahradit je moderními, například kogeneračními zdroji na zemní plyn," uvedl Petržilka.

Státní energetická koncepce má vytyčit vývoj tuzemské energetiky na příštích 20 až 30 let. Hlavním zdrojem by podle ní měla být jaderná energetika, která má po dostavbě Temelína pokrýt asi 50 procent spotřeby elektřiny. Zatím ale zůstává otázkou, jak koncepce vyřeší otázku těžebních limitů uhlí.

"Nejprve se snažíme zabývat tím, jak využít uhlí, které leží před těžebními limity," uvedl tajemník poradní komise ministerstva průmyslu a obchodu pro energetickou koncepci Hynek Beran. Teplárny chtějí, aby uhlí bylo prodáváno přednostně jim. Podle Berana musí však tyto zdroje investovat do technologických opatření, aby fungovaly s větší energetickou účinností.

 
 
Reklama