Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plyn by ve druhém čtvrtletí zdražovat neměl

Ceny ropy na začátku letošního roku výrazně rostly, neměly by se zatím alespoň v nejbližším období promítnout do zdražení plynu v Česku.

ČTK to sdělili zástupci hlavních tuzemských dodavatelů plynu. Cena plynu je s odstupem několika měsíců navázána na cenu ropy. "O zvyšování cen zemního plynu momentálně neuvažujeme," uvedl mluvčí hlavní tuzemské plynárenské společnosti RWE Transgas Martin Chalupský. Společnost RWE loni zdražila domácnostem plyn čtyřikrát a celkem zvedla ceny o téměř 30 procent. Zdražování zatím nechystá ani Pražská plynárenská. "Ceny držíme na stabilní úrovni a od 1. dubna 2012 je nijak nezvyšujeme," sdělil mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

Zvyšovat ceny neplánuje ani E.ON. "I přes kolísavý vývoj cen se nám daří udržovat cenu na stávající úrovni. Nepředpokládáme změnu cen plynu pro konečného zákazníka od 1. dubna 2012," uvedl mluvčí Vladimír Vácha. Vedle RWE zvyšovaly ceny v loňském roce Pražská plynárenská, E.ON a další firmy. Jako hlavní důvod uváděly právě drahou ropu, posléze je ke zdražení přinutil také slabý kurz koruny vůči zahraničním měnám. Cena severomořské ropy Brent se od začátku roku vyšplhala o téměř 20 dolarů na zhruba 125 dolarů za barel. O něco mírněji zdražila americká lehká ropa WTI.

Zdražování neplánuje ani jeden z hlavních alternativních dodavatelů plynu Bohemia Energy. "Růst ceny ropy naše nákupy plynu v tuto chvíli nijak zvlášť neovlivňují," poznamenal mediální zástupce společnosti Richard Štrégl. Analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities upozornil, že pohyb cen ropy a plynu na trzích se od loňského podzimu výrazně rozcházel. "Ropa Brent stagnovala, aby se vydala vzhůru v novém roce, ale ceny zemního plynu na trhu od léta klesaly takřka o 50 procent a klesají," uvedl.

Obecný pokles cen plynu na trzích by podle něj mohl částečně souviset s růstem počtu nalezišť zemního plynu a vyšší těžbou. Při tvorbě cen u obchodníků bude také záležet na kontraktech s těžaři. Významnou roli podle Hlinomaze bude u cen v tuzemsku hrát i pokles spotřeby.

"V lednu klesla spotřeba plynu v ČR dle zprávy Energetického regulačního úřadu meziročně o 6,8 procenta kvůli teplému počasí, což asi únor vyrovná. Ale i tak lze vzhledem k poklesu průmyslové výroby pozorovat spíše klesající trend spotřeby plynu v tuzemsku," uvedl Hlinomaz. "Pokud spotřeba příliš neporoste, mohly by ceny pro spotřebitele spíše zůstat na místě i v druhé polovině tohoto roku než dále posilovat," dodal.
 
 
Reklama