Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Firemnielektrina.cz – první pomocník při nákupu elektřiny pro velké firmy

Již druhým rokem na českém trhu mohou spotřebitelé z řad podniků využívat unikátní nástroj pro dosažení úspor při nákupu elektřiny, a to pomocí nezávislého a praxí vyzkoušeného projektu na webu www.firemnielektrina.cz.

Prodej elektřiny stále zvýhodňuje obchodníky, a ne spotřebitele – to se s příchodem průmyslu 4.0 mění, přinášíme pokročilé modely pro firmy v jednoduchém balení

Na rozdíl od domácnosti velcí spotřebitelé elektřiny vzhledem ke specifickým a individuálním charakterům jejich spotřeby elektřiny nemohou využívat univerzální srovnávače cen elektřiny na internetu, které jsou dnes u malých odběratelů (domácností) naprostým standardem.

Firmy zpravidla poptávají elektřinu u jednotlivých obchodníků na základě předložení diagramu historické spotřeby elektřiny. Tento postup neumožňuje jednoduché a efektivní srovnání cen napříč celým trhem, protože obchodníků je velké množství a oslovování všech je neefektivní a časově náročné. Navíc obchodníci znesnadňují porovnání nabídek použitím různých produktů či charakteristik nabídky, které často odběratelé neumí vyhodnotit.

Nový postup při nákupu elektřiny v souladu s myšlenkou hnutí průmyslu 4.0 umožňuje firmám nechat si stanovit tržní férovou cenu elektřiny přímo pro jejich specifický odběr, a to automaticky na portálu firemnielektrina.cz. To vše na základě modelu, do kterého vstupují denně aktualizované ceny komoditních produktů na burzách. Díky této ceně získávají firmy výhodu při sjednávání cen elektřiny s obchodníky, protože ví, kolik z nabízené ceny činí marže obchodníka, kdy je nabídnutá cena elektřiny opravdu výhodná, zda nabídnuté podmínky neobsahují skryté nástrahy a kdy je třeba smlouvat nebo poptat jinde.

Příklad použití v praxi

Odběratel na hladině vysokého napětí (velcí odběratelé z řad firem) uzavírá pravidelně na podzim každého roku smlouvy na roční dodávku elektřiny na další rok. Oddělení nákupu je motivované nakoupit elektřinu za co nejvýhodnějších podmínek.

Z obecného hlediska se nabízejí dvě možnosti efektivního nákupu elektřiny:

  1. Oslovit všechny obchodníky na trhu a vyhodnotit obdržené nabídky s cílem získat nejnižší nabídku.
  2. Zjistit si férovou (tržní) cenu elektřiny na portále firemnielektrina.cz a tím získat etalon, ke kterému by se měla efektivní nabídka blížit, a to jak výší ceny, tak dalšími podmínkami.

Pokud by se společnost rozhodla oslovit všechny obchodníky za účelem zmapování cen elektřiny na celém dostupném trhu, musí počítat s tím, že v ČR je okolo 50 obchodníků a mnoho dalších zprostředkovatelů. Z časových i organizačních důvodů není zpravidla možné na straně odběratelů oslovit všechny obchodníky, proto firmy oslovují pouze 3–5 obchodníků pro nabídnutí ceny a ta nejnižší se přijímá. Tím se samozřejmě odběratel vystavuje tomu, že daná cena nemusí být tržní a nejlevnější možná, navíc zpravidla nejnižší cena neznamená nejvhodnější nabídku díky dalším specifickým podmínkám, které často odběratelé neumí vyhodnotit, ale které vedou v konečném důsledku k vyšším cenám.

V případě využití firemnielektrina.cz se postupuje takto:

  1. Příprava diagramu 8760 hodinových spotřeb, které se budou posílat obchodníkovi pro přípravu nabídky (standard u firem s velkými spotřebami)
  2. Zaslání připraveného diagramu vybraným obchodníkům s požadavkem na přesné datum vytvoření a zaslání nabídky s přesnou dobou platnosti nabídky pro všechny obchodníky, například platnost 7 dní od pondělí 26. 9. 2016
  3. Nahrání diagramu na server firemnielektrina.cz pro každodenní aktualizaci ocenění diagramu
  4. V den obdržení nabídek od obchodníků stažení aktuálního ocenění z webu firemní elektřina

Příklad porovnání obdržených nabídek:

ObchodníkNabídnutá cena [Eur / MWh]
Obchodník 136
Obchodník 235,20
Obchodník 335
Obchodník 435
Obchodník 534,50

Podle porovnání s tržním a nezávislým oceněním na portále firemnielektrina.cz vidíme, že pod hodnotu 32,32 EUR/MWh se pravděpodobně nedostane žádný obchodník, pokud se nerozhodl rozšiřovat portfolio zákazníků za dotované (ztrátové) ceny elektřiny. Férová cena elektřiny se zahrnutím všech nákladů a marže obchodníka je 33,94 EUR/MWh. V tomto případě považujeme za výhodnou cenu elektřiny mezi 33,50–34 EUR/MWh. Chytrý spotřebitel odepíše Obchodníkům 3, 4, 5 dotaz o upravení nabídky, aby se vešly do doporučeného intervalu ceny. S velkou pravděpodobností tedy spotřebitel nakoupí za férovou cenu znázorněnou na portálu firemníelektrina.cz a dosáhne úspory.

Navíc díky rozpadu ceny na portálu odběratel vidí různé modifikace ceny do jednotlivých produktů, které firmy nabízejí.

Popis Metody

Metoda výpočtu férové ceny elektřiny na portále firemnielektrina.cz je založena na 3 složkách. První složka je tržní cena obchodovatelných produktů elektřiny, která je získávána průběžně na veřejných burzách s elektřinou. Druhou je Vaše reálná historická spotřeba elektřiny, která definuje přesně charakter Vaší spotřeby v každé hodině v roce. Třetí složkou je kalkulace ceny elektřiny na budoucí období přesně dle Vašich konkrétních specifik odběru a na základě objektivních tržních cen.

Cena elektřiny

Cena elektřiny je přímo závislá na průběhu Vaší spotřeby, kdy každou hodinu spotřebováváte různé množství elektřiny. K tomu, aby Vám obchodník mohl nabídnout cenu za odběr elektřiny, musí dojít k vyhodnocení ceny jednotlivých hodin dodávky po celý rok.

Toto je ale velice složité, neboť standardně se v obchodě s elektřinou obchodují pouze stabilní a neměnné odběry trvající určitou dobu, od jednoho roku po minimálně jeden týden. Obchodník tedy na jedné straně má možné obchodovatelné produkty, na straně druhé přesný tvar Vaší historické spotřeby a tyto své vstupy musí skloubit tak, aby mohl nabídnout adekvátní cenovou nabídku.


Základem k vytvoření hodinových cen slouží koncept nazývaný HPFC křivka, česky forwardová křivka hodinových cen. Tato metoda vychází z historického vývoje hodinových cen na denním trhu s elektřinou a pomocí tohoto vývoje modeluje budoucí ceny s ohledem na současné ceny elektřiny. Tímto postupem dojde k namodelování budoucí ceny elektřiny v každé hodině a to na základě tržní ceny aktuálně obchodovaných produktů.

Výstupem z našeho HPFC modelu, který jsme interně vyvinuli s absolventy ČVUT a testovali na reálných datech, je hodinová křivka cen elektrické energie pro zvolené budoucí období, zpravidla 1 rok. Kombinací s Vašimi historickými spotřebami dojde k výpočtu celkové předpokládané ceny za dodávky elektřiny. Poté dojde k přepočtu na jednotkovou cenu elektřiny, která je v daný okamžik odrazem tržních cen a reálné spotřeby zákazníka.

V dnešní době je koncept HPFC křivky znám všem obchodníkům, kteří si pořizují informační systémy, které HPFC křivku počítají. Vzhledem k tomu, že tyto systémy jsou velmi drahé, mohou si je dovolit jen obchodníci a ne odběratelé.

Portál firemnielektrina.cz

Portál firemnielektrina.cz na základě vlastního pokročilého modelu stanovuje férovou cenu elektřiny. Dále poskytuje detailní informace o složení ceny elektřiny z pohledu obchodníků (rozpad jednotlivých složek včetně marže obchodníků). Obchodníci zpravidla nenabízejí odběr elektřiny jako jednoduchý produkt s jednou cenou, ale snaží se nabídku vytvořit velmi složitou s více tarify, cenami a podmínkami. Toto portál taktéž detailně analyzuje a podporuje informační podporu pro nákup elektřiny.

Portál funguje reálně již druhým rokem, přičemž samotný model je vyvíjen již přes pět let.

Závěr

Portál firemnielektrina.cz přináší jedinečný nástroj pro usnadnění a zefektivnění nákupu elektřiny velkými odběrateli. Zatímco doposud byl výběr nejvýhodnějšího dodavatele na dodávku elektřiny za skutečně nejnižší cenu velmi komplikovaný a časově náročný, s tímto portálem má odběratel maximální podporu pro vyjednávání o nejvýhodnější ceně bez nutnosti poptání desítek možných dodavatelů elektřiny. Portál www.firemnielektrina.cz odběratelům poskytuje podporu při nákupu elektřiny tak, aby byli odběratelé schopni dosáhnout nejnižších cen a optimálních podmínek u svých odběratelů.

 
 
Reklama