Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Firmy mohou nyní využívat novou metodu pro snížení ceny elektřiny

Od letošního roku mohou velcí spotřebitelé využívat nový nástroj pro usnadnění nákupu elektřiny. Pomocí nezávislého ocenění spotřebního diagramu na webu www.firemnielektrina.cz mohou jednoduše dosáhnout férové ceny u obchodníka s elektřinou.

Firmy nemohou nakupovat tak efektivně jako domácnosti, ale to se změní

Na rozdíl od domácnosti velcí spotřebitelé vzhledem ke specifickým a individuálním charakterům průběhů spotřeby elektřiny nemohou využívat srovnávače cen elektřiny na internetu, které jsou dnes u malých odběrů (domácností) naprostým standardem. Firmy zpravidla elektřinu poptávají u jednotlivých obchodníků na základě přesného průběhu očekávané spotřeby dané firmy. Tento postup neumožňuje jednoduché srovnání cen napříč celým trhem, protože obchodníků je velké množství a oslovování všech je neefektivní a časově náročné.

Nový postup při nákupu elektřiny umožňuje firmám si v první fázi nechat stanovit tržní cenu elektřiny na základě předpokládaného průběhu spotřeby elektřiny, a to automaticky na portálu firemnielektrina.cz podle denních hodnot elektřiny obchodované na burzách a dle predikce vývoje cen. S touto hodnotou čisté ceny elektřiny přesně podle jejího očekávaného průběhu pak má každá firma jinou pozici při jednání s obchodníkem, protože ví, kolik z nabízené ceny činí marže obchodníka, kdy je nabídnutá cena elektřiny opravdu výhodná a kdy je třeba smlouvat nebo poptat jinde.

Příklad použití ocenění diagramu v praxi

Odběratel na hladině vysokého napětí (VN) nebo velmi vysokého napětí (VVN) uzavírá pravidelně na podzim smlouvy na roční dodávku elektřiny na další rok. Oddělení nákupu je motivované nakoupit elektřinu za co nejvýhodnějších podmínek.

Z obecného hlediska se nabízejí dvě možnosti efektivního nákupu elektřiny:

  1. Oslovit všechny obchodníky na trhu s cílem získat nejnižší nabídku.
  2. Zjistit si férovou (tržní) cenu elektřiny dle konkrétního spotřebního diagramu za použití aktuálních burzovních produktů a cen, struktury cen v jednotlivých hodinách po celý rok a tím získání etalonu, ke kterému by se měla efektivní nabídka blížit.

Pokud by se společnost rozhodla oslovit všechny obchodníky za účelem zmapování cen elektřiny na celém dostupném trhu, musí počítat s tím, že v ČR je okolo 50 obchodníků a mnoho dalších zprostředkovatelů. Z časových i organizačních důvodů není zpravidla možné na straně odběratelů oslovit všechny obchodníky, proto firmy oslovují pouze 3–5 obchodníků pro nabídnutí ceny a ta nejnižší se přijímá. Tím se samozřejmě odběratel vystavuje tomu, že daná cena nemusí být tržní a nejlevnější možná.

V případě využití programu na ocenění diagramu se postupuje takto:

  1. Příprava diagramu 8760 hodinových spotřeb, které se budou posílat obchodníkovi pro přípravu nabídky (standard u firem s velkými spotřebami).


  2. Zaslání připraveného diagramu vybraným obchodníkům s požadavkem na přesné datum vytvoření a zaslání nabídky s přesnou dobou platnosti nabídky pro všechny obchodníky, například 7 dní k pondělí 21. 9. 2015.
  3. Nahrání diagramu na server firemnielektrina.cz pro každodenní aktualizaci ocenění diagramu
  4. V den obdržení nabídek od obchodníků stáhnout aktuální ocenění z webu firemní elektřina


    Příklad porovnání obdržených nabídek:
    ObchodníkNabídnutá cena [Eur/MWh]
    Obchodník 136
    Obchodník 235,20
    Obchodník 335
    Obchodník 435
    Obchodník 534,50
    Podle porovnání s tržním a nezávislým oceněním diagramu na portále firemnielektrina.cz vidíme, že pod hodnotu 32,32 EUR/MWh se pravděpodobně nedostane žádný obchodník, pokud se nerozhodl rozšiřovat portfolio zákazníků za dotované (ztrátové) ceny elektřiny. Férová cena elektřiny se zahrnutím všech nákladů a marže obchodníka je 33,94 EUR/MWh. V tomto případě považujeme za výhodnou cenu elektřiny mezi 33,50–34 EUR/MWh. Chytrý spotřebitel odepíše Obchodníkům 3, 4, 5 dotaz o upravení nabídky, aby se vešly do doporučeného intervalu ceny. S velkou pravděpodobností tedy spotřebitel nakoupí za férovou cenu znázorněnou na portálu firemníelektrina.cz a dosáhne úspory.

Popis metody

Metoda výpočtu férové ceny elektřiny na portále firemnielektrina.cz je založena na 3 složkách. První složka je tržní cena elektřiny, která je získávána průběžně získávána na veřejných burzách s elektřinou. Tyto burzy stanovují tržní ceny elektřiny, za které elektřinu nakupují samotní dodavatelé elektřiny. Druhou je Vaše reálná historická spotřeba elektřiny, která definuje přesně charakter Vaší spotřeby v každé hodině v roce. Třetí složkou je kalkulace ceny elektřiny na budoucí období přesně dle Vašich konkrétních specifik odběru a na základě objektivních tržních cen.

Cena elektřiny

Cena elektřiny je přímo závislá na průběhu Vaší spotřeby, kdy každou hodinu spotřebováváte různé množství elektřiny. K tomu, aby Vám obchodník mohl nabídnout cenu za odběr elektřiny, musí dojít k vyhodnocení ceny jednotlivých hodin dodávky po celý rok.

Toto ale není triviální úloha, neboť standardně se v obchodě s elektřinou obchodují pouze stabilní a neměnné odběry trvající určitou dobu, od jednoho roku po minimálně jeden týden. Obchodník tedy na jedné straně má možné obchodovatelné produkty, na straně druhé přesný tvar Vaší historické spotřeby a tyto své vstupy musí skloubit tak, aby mohl nabídnout adekvátní cenovou nabídku.


K vytvoření hodinových cen slouží tzv. HPFC křivka (hourly prive forward curve), česky forwardová křivka hodinových cen. Tato metoda vychází z historického vývoje hodinových cen na denním trhu a pomocí struktury tohoto vývoje modeluje budoucí ceny na základě běžně obchodovaných standardních produktů. Tímto postupem dojde k namodelování budoucí ceny elektřiny v každé hodině a to na základě tržní ceny aktuálně obchodovaných produktů.

Výstupem z našeho HPFC modelu, který jsme interně vyvinuli a testovali na reálných datech, je hodinová křivka cen elektrické energie pro zvolené budoucí období, zpravidla 1 rok. Kombinací s Vašimi historickými spotřebami dojde k výpočtu celkové předpokládané ceny za dodávky elektřiny. Poté dojde k přepočtu na jednotkovou cenu elektřiny, která je v daný okamžik odrazem tržních cen a reálné spotřeby zákazníka.

Portál firemnielektrina.cz

Portál tedy na základě vlastního pokročilého modelu stanovuje férovou cenu elektřiny. Dále ale taktéž portál poskytuje detailní informace o složení ceny elektřiny z pohledu obchodníků rozpad jednotlivých složek včetně marže obchodníků, to vše včetně velikosti těchto složek.

Dále obchodníci zpravidla nenabízejí odběr elektřiny jako jednoduchý produkt s jednou cenou, ale snaží se nabídku vytvořit velmi složitou s více tarify, cenami a podmínkami. Toto portál taktéž detailně analyzuje a podporuje informační podporu pro nákup elektřiny.

Závěr

Portál firemnielektrina.cz přináší jedinečný nástroj pro usnadnění a zefektivnění nákupu elektřiny velkými odběrateli. Zatímco doposud byl výběr nejvýhodnějšího dodavatele na dodávku elektřiny za skutečně nejnižší cenu velmi komplikovaný a časově náročný, s tímto portálem má odběratel maximální podporu pro vyjednávání o nejvýhodnější ceně bez nutnosti poptání desítek možných dodavatelů elektřiny. Portál www.firemnielektrina.cz odběratelům poskytuje podporu při nákupu elektřiny tak, aby byli odběratelé schopni dosáhnout nejnižších cen a optimálních podmínek u svých odběratelů.

 
 
Reklama