Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Známe vítěze základních kategorií E.ON Energy Globe Award ČR

Slavnostní vyhlášení 7. ročníku mezinárodní soutěže „E.ON Energy Globe Award ČR“, akce zaměřené na projekty a inovativní nápady z oblasti ochrany životního prostředí a úspor energie, proběhlo v úterý 23. června v Praze. Představeny zde byly vždy tři nejvýše oceněné projekty ve čtyřech základních soutěžních kategoriích - Firma, Obec, Kutil a Mládež.

O jednotlivých vítězích rozhodovala hodnotitelská komise, ve které zasedli odborníci Akademie věd ČR, což dává výsledkům patřičný respekt.

Soutěž E.ON Energy Globe Award se v Česku pořádá každoročně od roku 2008 a mezi odbornou i laickou veřejností je známa jako ekologický oskar. Jejím smyslem je zviditelnit projekty, které si zaslouží publicitu za svůj inovativní přístup k úsporám energie či ochraně životního prostředí. O její rostoucí popularitě svědčí skutečnost, že letošní ročník přilákal rekordní počet autorů ekologických projektů. „Celkem se nám do soutěže přihlásilo 373 projektů, což je nejvyšší počet v dosavadní historii soutěže,“ říká Michael Fehn, jednatel společnosti E.ON Česká republika, s.r.o.

Za vítěze v kategorii Obec odborná komise určila projekt základní umělecké školy Karla Melicha v Holicích, která je vůbec první veřejnou pasivní stavbou v České republice. Při stavbě budovy byly využity nejmodernější technologie, což umožnilo dosažení energetické třídy náročnosti A. Porotu projekt zaujal nejen kombinací opatření vedoucí k pasivnímu standardu, ale i faktem, že finanční náklady na realizaci nepřekročily úroveň běžných staveb.

Obr. č. 1: základní umělecké školy Karla Melicha v Holicích
Obr. č. 1: základní umělecké školy Karla Melicha v Holicích
Obr. č. 2: Country Life
Obr. č. 2: Country Life

Společnost Country Life s.r.o. uspěla v kategorii Firma s projektem přestavby zchátralých budov bývalého JZD do podoby multifunkčního areálu v pasivním standardu. Přestavbou trvající 10 let vznikl areál, v němž oceněná firma prodává biopotraviny a poskytuje také další služby veřejnosti. Z opuštěného seníku vznikl velkoobchodní sklad, prostor kravína posloužil jako sídlo společnosti, balírna či pekárna. V multifunkčním areálu pak může běžný návštěvník najít také řadu dalších objektů, jako jsou školicí střediska, knihovny, velkoobchod s potravinami či biokosmetikou.

Z pohledu našeho portálu stojí za pozornost i projekty, které se umístily na dalších dvou místech. Stříbrnou medaili získal inteligentní systém EKOREG přihlášený do soutěže společností WILKOP-trade, díky kterému lze optimalizovat výkon otopné soustavy bytového domu a snížit tak náklady na jeho vytápění. Třetí místo obsadil sprchový výměník NELA společnosti Sakal sloužící k průběžnému zpětnému získávání tepla z odpadní vody při sprchování využívanému k předehřevu studené vody před sprchovou baterií. S tvůrci obou uvedených projektů, Ing. Pavlem Kociánem z WILKOP-trade, resp. s Ivanem Sakalem ze stejnojmenné společnosti, jsme domluveni, že pro náš portál obě řešení v dohledné době podrobně představí formou odborného článku.

Obr. č. 3: inteligentní systém EKOREG
Obr. č. 3: inteligentní systém EKOREG
Obr. č. 4: sprchový výměník NELA
Obr. č. 4: sprchový výměník NELA

V kategorii Mládež komise ocenila sdružení Tereza, které již od 90. let v České republice koordinuje programy ekologického vzdělávání pro mládež - Ekoškola, GLOBE a Les ve škole. Na programech se aktivně podílí přes 4 000 učitelů, jsou akreditovány Ministerstvem školství a podporovány Ministerstvem životního prostředí. Dnes se programů účastní přes 730 základních i středních škol a více než 94 000 dětí. To, že sdružení Tereza dnes již 35 vychovává mladé lidi k uvědomělému přístupu k našemu životnímu prostředí, bylo tím rozhodujícím důvodem pro jeho ocenění. Jak bylo moderátorem tiskové konference trefně poznamenáno, abychom mohli životnímu prostředí pomoci, musíme ho nejprve pochopit. A k tomu sdružení Tereza po dobu své existence významně přispívá.

V kategorii Kutil si prvenství odnesl pan Pavol Floriš, a to za unikátní zařízení pro čerpání a čištění vody za využití větrné energie, tedy bez potřeby elektřiny. Pro porotu byl rozhodující globální přínos tohoto řešení, a to zejména v těch oblastech, kde není dostupná elektrická energie a kvalita vody z místních vodních zdrojů je z hygienického hlediska problematická. Zařízení Pavla Floriše slouží nejen k jednoduchému odčerpání, ale také k vyčištění vody z vrtu či studny. Jím speciálně upravené čerpadlo dokáže tyto nečistoty rozdrtit a společně se znečistěnou vodou odčerpat. Následně provádí její desinfekci, čímž se odstraní 99,9 % bakterií a virů. Technologii lze díky příznivé ceně i unikátnímu postupu, který si jeho autor nechal patentovat, využít po celém světě.

Obr. č. 5: zařízení pro čerpání a čištění vody za využití větrné energie
Obr. č. 5: zařízení pro čerpání a čištění vody za využití větrné energie
Obr. č. 6: Kategorie Mládež - sdružení Tereza
Obr. č. 6: Kategorie Mládež - sdružení Tereza

Kategorie Obec

  1. Základní umělecká škola Karla Malicha (město Holice)
  2. Vytápění rodinných domků v místní části Klužovice z bioplynové stanice ZD Dolní Hořice (Klužovická tepelná s.r.o., vlastník město Chýnov)
  3. Výstavba nízkoenergetické budovy pro ústav sociální péče Lidmaň (Kraj Vysočina)

Kategorie Firma

  1. Ekocentrum ARCHA COUNTRY LIFE (Country Life s.r.o.)
  2. Inteligentní systém EKOREG - Snížení nákladů na vytápění domů (WILKOP-trade, spol. s r.o.)
  3. Sprchový výměník NELA - Technologie pro úsporu energie (Ivan Sakal)

Kategorie Kutil

  1. Větrné čerpadlo Pavla Floriše (Pavol Floriš)
  2. Plusový dům CHIMNEY - První energeticky plusový rodinný dům v ČR ( Ing. Rostislav Kubíček)
  3. TerraSol House - Využití přebytků tepla z léta v zimním období (Ing. Miloš Kalousek)

Kategorie Mládež

  1. Sdružení Tereza - Unikátní ekologické projekty pro školy (Sdružení Tereza)
  2. Elektrický traktor - Funkční prototyp na elektrický pohon (Střední odborné učiliště zemědělské a služeb Dačice)
  3. Vzdělávací centrum Otevřená zahrada (Nadace Partnerství)

Z vítězných projektů základních kategorií bude také letos vybrán celkový vítěz, o němž svým hlasováním rozhodne veřejnost. Hlasovat bude možné až do 20. září prostřednictvím SMS nebo na webových stránkách www.ekologickyoskar.cz a pro hlasující jsou připraveny hodnotné ceny od pořadatelů a partnerů soutěže. Celkový vítěz 7. ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR bude představen v říjnu na slavnostním vyhlášení, které již tradičně odvysílá Česká televize. Více informací o hlasování najdete na www.ekologickyoskar.cz.

 
 
Reklama