Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetický regulační úřad aktivně reaguje na zahraniční dění v oblasti energetiky

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková se setkala se zástupci ukrajinské delegace k problematice transformace tamní přepravní soustavy. S ohledem na koncepci Energetické unie v rámci Evropské unie se Alena Vitásková v Bruselu setkala s Marošem Šefčovičem, který agendu zaštiťuje.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková se v Bruselu setkala s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem

Vliv regulátora na energetickou bezpečnost a nezávislost národních regulačních autorit byly hlavními tématy včerejšího pracovního setkání předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové s místopředsedou Evropské komise zodpovědným za Energetickou unii Marošem Šefčovičem.

„Jednání bylo věcné a čistě pracovní, s jeho výsledky mohu být jako národní regulátor spokojena. Kromě energetické bezpečnosti a nezávislosti regulátora jsme také řešili otázky jednotného energetického trhu se zaměřením na problematiku REMIT, tedy systém celoevropského boje proti manipulacím na velkoobchodních trzích s elektřinou,“ uvedla Alena Vitásková, která se na několikadenní pracovní cestě v Bruselu dále setká s komisařkou Evropské komise pro oblast justice, spotřebitele a rovných příležitostí Věrou Jourovou a poslanci Evropského parlamentu.

Energetický regulační úřad přijal zástupce ukrajinského plynárenství

Na chystanou restrukturalizaci ukrajinské přepravní soustavy se zaměřili zástupci vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) na setkání s představiteli státní správy a plynárenských společností Ukrajiny. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková seznámila zástupce ukrajinského plynárenského sektoru zejména s transformací české přepravní soustavy a plným otevření českého trhu s plynem v souladu s unijními principy, soustředila i se na snahu regulátora zajistit bezpečnost dodávek plynu. Obě strany se shodly na dalším předávání zkušeností z regulace v sektoru plynárenství v ČR a zváží možnosti při vytváření expertních týmů na Ukrajině.

„Poslední vývoj v Evropě a provedené zátěžové testy prokázaly význam výstavby nových plynárenských projektů. Tyto projekty společného zájmu by měly přispět kromě energetické bezpečnosti také k integraci trhů a zvýšení jejich efektivnosti. Výstavba těchto projektů je ovšem komplexní záležitostí a neobejde se bez podpory národních regulátorů, kteří musí hlídat, aby prostředky konečných zákazníků nebyly investovány do projektů, které pro ně nebudou mít adekvátní přínosy,“ uvedla Alena Vitásková. V této souvislosti rovněž ukrajinské zástupce informovala o chystaném summitu o energetické bezpečnosti, který v květnu 2015 uspořádá Evropská unie ve spolupráci s USA v Praze.

Zástupci Ukrajinského státního energetického regulátora (NERC), parlamentu a plynárenských společností Kremenchukgaz, Khersongas, Neftogaz, Gadyachgas a Sodruzhestvo projevili zájem o informace k legislativě týkající se podzemních zásobníků plynu, metodice nastavení regulačních období, faktorům zpomalujícím proces vytvoření jednotného trhu a projevili zájem o informace k prováděcím předpisům vydávaným ERÚ, kontrolní činnosti ERÚ a v neposlední řadě i o informace, které se vztahují k systému podpory obnovitelných zdrojů v ČR.

 
 
Reklama