Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ukrajina letos po dvouleté přestávce obnoví nákup plynu z Ruska

Uvedl to dnes generální ředitel ukrajinského státního plynárenského podniku Naftogaz Andrij Kobolev. Verdikt arbitrážního soudu ale obě strany interpretují odlišně.


© Fotolia.com

Ukrajina letos v důsledku rozhodnutí švédského arbitrážního soudu obnoví po více než dvouleté přestávce nákup plynu z Ruska.

"Od letošního roku jsme povinni odebírat minimální objem (plynu od ruské společnosti Gazprom)," řekl podle agentury Reuters Kobolev. Ukrajina podle něj ale bude pokračovat v nákupu plynu v Evropě.

"Gazprom nám musí prodávat plyn za cenu, která je nižší než ta evropská, což vidíme jako klad," řekl šéf Naftogazu. Neupřesnil, kdy začne Ukrajina plyn od Ruska nakupovat a jaký bude objem nákupů.

Gazprom a Naftogaz se kvůli vzájemným sporům kolem dodávek plynu obrátily v červnu 2014 na arbitrážní soud ve Stockholmu. Po rozhodnutí soudu v prosinci se obě strany označily za vítěze.

Soudní tribunál podle ukrajinské firmy například odmítl požadavek Gazpromu, aby mu Naftogaz uhradil 56 miliard dolarů (téměř 1,2 bilionu Kč) v souvislosti s klauzulí take-or-pay. Ta zavazuje odběratele k placení i v případě, že neodeberou všechen plyn v objemu, který předpokládá smlouva.

Podle Gazpromu ale soud rozhodl, že hlavní podmínky kontraktu mezi oběma podniky jsou platné, a nařídil Naftogazu, aby od letošního roku nakupoval od Gazpromu pět miliard krychlových metrů plynu ročně.

Spory kolem plynu jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

 
 
Reklama