Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Za zbylé akcie Pražských služeb dá Praha téměř 300 milionů Kč

Pražské služby zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba 2/3 metropole. Zbytek zajišťuje AVE CZ a její subdodavatelé. Čistý zisk Pražských služeb předloni činil 106,2 milionu Kč.

Praha za zbylé akciové podíly v Pražských službách (PSAS) zaplatí nejvýše 289,2 milionu korun. Za podíly drobných akcionářů zaplatí maximální cenu 159,4 milionu, zbylé akcie převezme od samotné firmy. Po nuceném odkupu (tzv. squeez-outu) bude mít ve firmě, která zajišťuje zpracování komunálního odpadu v metropoli a vlastní Malešickou spalovnu, 100% podíl. Záměr 16.1.2018 schválili pražští radní, ještě jej budou muset odhlasovat zastupitelé.

"Od začátku jsme deklarovali, že bychom se chtěli pokusit o to, aby Praha vlastnila strategické podíly ve společnostech strategické infrastruktury," uvedl radní pro majetek Karel Grabein Procházka.

Praha dala koncem loňského roku za 19,3 % v PSAS 1,48 miliardy Kč. Za zhruba čtvrtinový podíl v Pražské teplárenské zaplatila Křetínského firma 3,1 miliardy Kč. Rozdíl v hodnotě podílů je asi 1,6 miliardy Kč, podle radního Procházky by je město mohlo využít například k odkupu části Pražských vodovodů a kanalizací od francouzské Veolie.

 
 
Reklama