Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČR má EK předložit program pro nakládání s radioaktivním odpadem

Evropská komise (EK) dnes požádala Českou republiku a další čtyři země EU, aby předložily své vnitrostátní programy pro nakládaní s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivním odpadem.

© Naeblys - Fotolia.com
© Naeblys - Fotolia.com

Komise to uvedla v tiskové zprávě a připomněla, že státy měly své programy oznámit do 23. srpna roku 2015. Česká republika podle ministerstva průmyslu a obchodu zdržení vysvětluje citlivostí a komplikovaností procesu a nutností překládat všechny podklady do dalších jazyků kvůli zainteresovanosti okolních států.

Česká strana komisi průběžně informuje o dílčích pokrocích, uvedla Lenka Kovačovská, náměstkyně pro energetiku ministra průmyslu a obchodu. Klíčové veřejné projednání záležitosti se podle ní již konalo koncem letošního června. Nyní se čeká na stanovisko ministerstva životního prostředí (MŽP).

Podle ekologických aktivistů se ale neuskutečnila o možných variantách veřejná debata a koncepce vypracovaná již v roce 2013 mezitím zastarala. Požadují proto její přepracování, které by zohlednilo i připomínky MŽP. Tlak EK na urychlené předložení české koncepce by například podle ekologického Sdružení pro záchranu prostředí (Calla) proto mohl být kontraproduktivní.

"Dotčené členské státy mají dva měsíce na to, aby splnily své povinnosti," uvedla dnes komise s tím, že pokud tak Česko, Rakousko, Chorvatsko, Itálie a Portugalsko neučiní, může se komise rozhodnout, že věc předloží evropskému soudu.

Jmenované země mají začít plnit všechny části směrnice o radioaktivním odpadu. Ta stanoví rámec pro zajištění odpovědného a bezpečného nakládání s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivním odpadem s cílem zabránit nepřiměřenému zatížení budoucích generací.

Vyžaduje, aby členské státy přijaly vhodná vnitrostátní opatření pro zajištění vysoké úrovně bezpečnosti při nakládání s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivním odpadem. Cílem je chránit pracovníky a obyvatelstvo před nebezpečím vyplývajícím z ionizujícího záření.

Radioaktivní odpad vzniká z výroby elektřiny v jaderných elektrárnách nebo z používání radioaktivních materiálů pro lékařské, výzkumné, průmyslové a zemědělské účely nesouvisející s výrobou elektřiny.

 
 
Reklama