Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Valná hromada ČEZ dnes schválila dividendu 33 Kč na akcii

Valná hromada energetické společnosti ČEZ včera schválila dividendu za loňský rok 33 korun na akcii. Akcionářům bude celkem vyplaceno 17,8 miliardy korun, z toho stát by měl dostat cca 12,4 miliardy.


© Fotolia.com

Analytici schválení dividendy, kterou navrhlo vedení firmy, očekávali, podle většiny z nich je realistická.

Ministerstvo financí, přes něž vlastní majoritní, zhruba 70 procentní podíl ve firmě stát, letos protinávrh k rozdělení zisku nepředložilo. Vláda navíc na začátku června uložila zástupci resortu, aby na valné hromadě hlasoval pro návrhy schválené dozorčí radou firmy, a to včetně navržené výplaty dividend.

"Ta dividenda je přiměřená. Nemá cenu z ČEZ vytahovat víc, protože by mu to zhoršilo rating a rozpočtu by to nepomohlo," uvedl dnes ministr financí Ivan Pilný (ANO). V posledních čtyřech letech vyplatila firma akcionářům pokaždé dividendu 40 Kč na akcii, stát pravidelně získával zhruba 15 miliard korun za rok.

Firma letos poprvé od roku 2001, kdy začala akcionářům dividendy vyplácet, vyplatí část dividendy z nerozděleného zisku minulých let. Z loňského čistého zisku společnost použije 8,8 miliardy korun, zbývající část vezme z účtu nerozděleného zisku. Čistý zisk ČEZ očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se dividenda počítá, činil loni 19,6 miliardy korun, meziročně o 29 procent méně.

Vedení ČEZ letos poprvé po 16 letech nenavrhovalo výplatu odměn představenstvu a dozorčí radě firmy. V posledních dvou letech zamítlo návrhy tantiém ministerstvo financí. Například od roku 2010 do roku 2014 bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. Nevyplacení tantiém neznamená, že by vedení firmy přišlo o všechny benefity. Členové představenstva mohou mimo jiné stále využít motivační program na nákup akcií společnosti.

Dnešní valná hromada dále potvrdila mandát v dozorčí radě ČEZ pro současného předsedu rady Václava Pačese na další čtyři roky. Další změny v dozorčí radě neschválila. Novými členy výboru pro audit firmy se pak stali náměstek ministra financí pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek a auditor Jiří Pelák.

Akcionáři dnes dále odhlasovali úpravu stanov společnosti, které posilují postavení dozorčí rady firmy. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž už dříve uvedl, že souhlas dozorčí rady má představenstvo ČEZ nově potřebovat u investic nad půl miliardy korun realizovaných dceřinými firmami ČEZ. Dosud měla tuto povinnost jen mateřská ČEZ a.s., dceřiné firmy o akvizicích radu pouze informovaly.

Před hotelem v pražských Vysočanech, kde se valná hromada konala, demonstrovalo během celého dne několik obyvatel pražského sídliště Písnice. Vyjadřovali nesouhlas s tím, že ČEZ prodal více než 700 písnických bytů firmě CIB Rent Písnice za 1,3 miliardy korun. Lidé z Písnice dlouhodobě kritizují to, že ČEZ nenabídl byty k odprodeji přímo jim.

 
 
Reklama