Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V japonské Takahamě budou znovu zprovozněny dva jaderné reaktory

Japonský vrchní soud v Ósace dnes zrušil soudní příkaz zamezují z bezpečnostních důvodů provoz dvou jaderných reaktorů v elektrárně Takahama, informovala agentura Reuters.

Japonsko vyřadilo z provozu všechny své jaderné elektrárny po silném zemětřesení a vlně tsunami, které v březnu 2011 způsobily katastrofu jaderné elektrárny Fukušima. Až v roce 2015 byly jako první zprovozněny dva reaktory v elektrárně Sendai na jihu Japonska, a od té doby k nim přibyl jen jeden další z celkového počtu 42.

Do roku 2011 pokrývaly jaderné elektrárny 30 procent energetických potřeb země. Podle mínění expertů ovšem dnešní rozhodnutí soudu zřejmě na celonárodní neurychlí opětné zavádění reaktorů do provozu.

"Budoucnost jaderné energie je nejistá. Toto rozhodnutí není precedentem pro ostatní soudní pře. Ani politici si nejsou v této otázce jistí," uvedl Tacudžiró Suzuki, bývalý místopředseda Japonské komise pro atomovou energii.

Ósacký vrchní soud zrušil první soudní příkaz uzavřít provoz jaderné elektrárny v Takahamě poté, co loni soud nižší instance rozhodl ve prospěch obyvatel žijících v blízkosti této elektrárny.

Zatím ovšem není jasné, kdy budou reaktory spuštěné, protože celé zařízení prochází bezpečnostními testy, které nařídily místní úřady.

 
 
Reklama