Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Japonsko a Velká Británie rozšiřují spolupráci v jaderné energetice

Velká Británie a Japonsko spolupracují v jaderné energetice již od roku 1960. Nyní se obě země rozhodly tuto spolupráci rozšířit.

Ta bude od této chvíle zahrnovat i výzkum a vývoj, ale také výstavby nových jaderných elektráren i vyřazování stávajících zařízení z provozu. Memorandum o spolupráci podepsali zástupci obou zemí koncem prosince v Tokiu.

Za Velkou Británii podepsal memorandum Greg Clark, ministr pro podnikání, energetiku a průmyslové plánování, a za Japonsko Hiroshige Seko, ministr ekonomiky, obchodu a průmyslu. Po podpisu memoranda Clark uvedl: „Cílem této spolupráce je vybudovat tisíce vysoce kvalifikovaných pracovních míst a vytvořit velké příležitosti pro rozvoj dodavatelských řetězců, čímž bude možné poskytnout britskou technologii a naše odborné znalosti civilnímu jadernému průmyslu po celém světě.“

Dle memoranda mezi Japonskem a Velkou Británií obě strany potvrzují, že chtějí zvýšit vzájemnou obchodní a výzkumnou spolupráci a rozvíjet své strategické partnerství. Kromě toho memorandum zmiňuje také spolupráci v oblasti globální bezpečnosti a bezpečnostních postupů.

Velká Británie je světovým lídrem v oblasti likvidace vyřazených jaderných zařízení a nakládání s odpady. Užší spolupráce s Japonskem přinese výhody pro obě země při zajišťování udržitelné budoucnosti pro jadernou energii. Japonsko má naopak více zkušeností s výstavbou nových jaderných zařízení. Dvě velké japonské společnosti, Horizon a NuGen, proto budou nyní vyvíjet návrhy na výstavbu nových jaderných elektráren ve Velké Británii.

Nové elektrárny na ostrově Anglesey u Walesu a v hrabství Cumbria by mohly ve Velké Británii vytvořit až 20 tisíc nových pracovních míst a pokrýt téměř 15 % spotřeby energie v zemi.

 
 
Reklama