Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda se vrátí k otázce, zda přijmout nový antifosilní zákon

Vláda se má v pondělí znovu zabývat otázkou, zda přijmout nový zákon o snižování závislosti Česka na fosilních palivech, nebo pouze koncepci.

Analýza, kterou předkládá ministerstvo životního prostředí, shrnuje hlavní principy, z nichž by nová úprava vycházela. Hodnotí také různé varianty, zda by naplnily programové prohlášení vlády.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve vládním prohlášení vyjádřil vůli připravit zákon, který sníží závislost Česka na fosilních palivech za podmínky, že neutrpí konkurenceschopnost státu. Analýza bude na programu již potřetí, v předchozích případech ji ministři nestihli projednat. Přijetí zákona podporuje například Hnutí Duha jako nástroj, který mimo jiné modernizuje průmysl a podle mínění ekologů sníží jeho energetickou náročnost.

Zákon by do budoucna měl snížit závislost ČR na takzvaných fosilních palivech, mezi něž patří ropa, zemní plyn a uhlí. Podpořit by měl postupné snižování využití fosilních paliv v energetickém mixu ČR a následně dlouhodobé snižování emisí skleníkových plynů tak, aby země splnila cíle Evropské unie až do roku 2050.

Ministerstvo životního prostředí uvádí, že Česko je nyní závislé na fosilních palivech zhruba z 80 procent. Podotýká ale, že tento ukazatel bude postupně klesat. "Například podle nově schválené Statní energetické koncepce by měla tato závislost do roku 2030 postupně klesnout na 66 procent a do roku 2040 na 56 procent," píše se v materiálu.

Analýza obsahuje tři varianty, jak k omezení fosilních paliv dospět i příklady zákonných úprav jinde v Evropě. Takzvaná "nulová" varianta počítá s tím, že by nebyla přijata žádná nová legislativa a cíle by byly stanoveny pouze v horizontu roku 2030 s tím, že nebude nastaven jasný směr pro přechod na nízkouhlíkové hospodářství do roku 2050.

Druhá varianta prosazuje stanovení dlouhodobého cíle snižování emisí v ČR v rámci připravované koncepce Politiky ochrany klimatu v ČR, nový zákon by ale při ní nevznikl. "Ministerstvo životního prostředí bude prosazovat (třetí) variantu vzniku nového zákona, který poskytuje vyšší jistotu pro jeho dodržování a vymáhání, podobně jako je to v jiných vyspělých zemích v Evropě," uvedl dříve ministr Richard Brabec (ANO).

Hnutí Duha považuje existenci zákona za důležitou. Upozornilo, že závaznou legislativu jako cestu ke snížení závislosti na ropě, plynu a uhlí už v minulosti zvolily Británie, Dánsko, Finsko, Francie, Švédsko, Rakousko či nejprůmyslovější německý region Severní Porýní-Vestfálsko.

Naposledy byl zákon schválen v tomto týdnu v Irsku. "Irsko si muselo projít obdobím neúspěšné snahy o snížení fosilní závislosti pomocí různých koncepcí, než se politici shodli na zákonu. Také Finsko je pro nás inspirativní, neboť je podobně závislé na uhlí a plynu a také na dovozu paliv z Ruska. Přitom i tam zvítězil zákon. Správnost rozhodnutí potvrdila i nezávislá právní analýza," uvedl mluvčí hnutí Jan Piňos.

 
 
Reklama