Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poplatky na podporu "zelené" elektřiny se zřejmě změní

Poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů se bude zřejmě hradit nově podle kapacity jističe odběratelů místo podle spotřeby. Přijetí rozsáhlé novely energetického zákona, jež novinku zavede, umožnil Senát. Předloha, kterou dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, má taky přispět k rozvoji střešních fotovoltaických elektráren s výkonem do deseti kilowattů. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Někteří senátoři poukazovali už ve výborech na to, že zákon obsahuje řadu spíše formálních chyb, přičemž není čas je opravit. Senát se dnes s předlohou vypořádal tak, že rozhodl, že se jí nebude vůbec zabývat. "Je seriózní vypořádat se se zákonem takto; 30 dnů, které má Senát na projednání, je nedostatečných," uvedl Jaroslav Kubera (ODS), který takový postup navrhl. Získal podporu 52 senátorů, šest jich bylo proti a pět se zdrželo. Norma tak zamíří automaticky na Hrad.

Proti novele protestoval při sněmovním projednávání především Energetický regulační úřad (ERÚ). Varoval, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo její dopady. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) opakovaně ujišťoval, že novela náklady obyvatel na energie nezvýší. Dnes před senátory zopakoval, že bude mít kladný vliv na postavení českého průmyslu vůči zahraniční konkurenci.

ERÚ podle mluvčího Jiřího Chvojky novelu respektuje a připravuje podle ní cenové vyhlášky na příští rok. Současně ale trvá na tom, že zákon přinese víc problémů než řešení a může mít velmi negativní dopad na konečné ceny energií. Jedním z problémů prý je, že zákon k 1. lednu ruší pozice předsedy a místopředsedů ERÚ a nové vedení má pak být jmenováno až v polovině roku 2017. V mezidobí nebude moci nikdo vydávat vyhlášky, cenová rozhodnutí a řešit spory, řekl Chvojka ČTK.

Komora obnovitelných zdrojů a ekologové z Hnutí Duha novelu vítají, nelíbí se jim ale to, že norma nezohledňuje větrnou energii. Za jeden ze zásadních nedostatků označují zavedení daně z elektřiny pro malé fotovoltaické elektrárny, třeba domácnosti se solárními panely na střeše. Senát nevyužil možnost chyby opravit, uvedlo hnutí v tiskové zprávě. Náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc v úterý řekl, že nejde o zavádění daně, ale o zrušení výjimky.

Zatímco ve Sněmovně poslanci podali více než tři stovky pozměňovacích návrhů, při jednáních senátních výborů a ani na plénu nepadl ani jeden. Senátní hospodářský i ústavně-právní výbor doporučily novelu nejtěsnějšími většinami schválit. V dolní komoře prošla předloha, jež zavede taky Radu Energetického regulačního úřadu, která jej bude řídit, rozdílem jediného hlasu.

Poslanci neschválili řadu sporných pozměňovacích návrhů. Do zákona se nedostala například možnost dělit solární elektrárny na menší nebo zvýhodnění fotovoltaických elektráren uvedených do provozu až v lednu a únoru 2011, které kvůli tomu mají nárok na nižší podporu.

Do zákona se naopak dostalo řešení problémů s nezapsanými věcnými břemeny. Týkají se pozemků, na nichž v minulých desetiletích vznikly stavby rozvodů energie. Podle nynějšího zákona je mají majitelé energetických sítí promítnout do katastru nemovitostí do roku 2017. Jde o statisíce parcel. Sněmovna povinnost zrušila, energetické firmy ale budou muset poskytovat informace o infrastruktuře lidem, kteří prokážou právní zájem.

 
 
Reklama