Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rakousko 100% bez jaderné elektřiny

Od 1. ledna 2015 není v Rakousku využívána elektřina z jaderných elektráren. Cestu k tomu umožnila legislativa požadující certifikaci původu elektřiny.

Od 1. ledna 2015 není v Rakousku využívána elektřina z jaderných elektráren. Zákon sice vyžaduje pouze certifikaci původu, odběratelé však o elektřinu z jaderných elektráren nemají zájem.

Rakouská veřejnost je známa svým odporem proti jaderné energetice. V roce 1978 Rakušané v referendu rozhodli o nespuštění již dokončené jaderné elektrárny Zwentendorf. V roce 1999 byl následně přijat ústavní zákon, který provozování jaderných elektráren na území Rakouska zakazuje.

Voliči však navíc požadovali, aby byl zakázán i dovoz jaderné elektřiny ze zahraničí. Takový zákon by však byl v rozporu se smlouvami EU.

Řešením je zákon požadující certifikaci původu elektřiny. Protože odběratelé v Rakousku nemají o jadernou elektřinu zájem, zavázali se obchodníci jadernou elektřinu nenakupovat. Nelze však vyloučit, že podobně jako v Německu vznikne dodavatel nabízející elektřinu výhradně z jaderných elektráren.

 
 
Reklama