Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Náklady na likvidaci jaderných elektráren mohou být vyšší, než bylo plánováno

Server iHNED zveřejnil v pondělí dvojici článků k tématu likvidace jaderných elektráren. Počet odstavených reaktorů v EU narůstá. Zároveň ale rostou odhady nákladů na jejich likvidaci.

Likvidace jaderné elektrárny je dlouhodobá a nákladná záležitost. Reaktor se musí nejdříve nechat vychladnout a následně se několik desítek let čeká, až radioaktivita poklesne na přijatelnou úroveň. Odhadovat konečnou výši nákladů je proto problém, který řeší všechny státy, které provozovaly nebo provozují jaderné elektrárny.

Například němečtí provozovatelé jaderných elektráren vyčlenili na jejich likvidaci 36 miliard euro (přes bilión korun). Panují však pochybnosti, zda uvedená částka bude stačit. Jako memento slouží případ bývalého solného dolu Asse II, který měl sloužit jako dlouhodobé úložiště radioaktivního odpadu. Začala do něj však pronikat voda a uložené radioaktivní odpady musí být přemístěny.

V České republice Státní energetická koncepce předpokládá, že náklady na likvidaci budou na úrovni 60 % investičních nákladů. Ve skutečnosti se však mohou vyšplhat na dvojnásobek.

ČEZ nedávno zvýšil odhad nákladů na likvidaci reaktorů v Dukovanech o 30 %. Na budoucí likvidaci odkládá část příjmů z každé kilowatthodiny vyrobené elektřiny. Protože však odhady nákladů rostou a ČEZ nemá povinnost mít připraveny prostředky na likvidaci při uzavření elektrárny, může se stát, že část nákladů nakonec zaplatí stát.

 
 
Reklama