Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Náklady na hlubinné úložiště jádra mají být asi 111 miliard korun

Celkové náklady na stavbu a provoz plánovaného hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva mají dosáhnout zhruba 111 miliard korun.

Vyplývá to z návrhu koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem, který dnes schválila vláda. Plán hlubinného ukládání použitého paliva existuje v Česku už od roku 1990. Většina obcí, kde by mohlo úložiště být, ale s projektem nesouhlasí.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v říjnu povolilo průzkum pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu ve všech sedmi lokalitách, o něž žádala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Průzkum se má provést v lokalitě Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, u Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, v Magdaleně na Táborsku, Čihadlu na Jindřichohradecku, na Kraví hoře na Žďársku, v Hrádku na Jihlavsku a v Horce pod Velkým Meziříčím.

Většina dotčených obcí, se s nevolí odvolávala už proti vymezení průzkumných území. Stěžovaly si i na nátlak ze strany SÚRAO. Hlubinné úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ v Temelíně a Dukovanech se nyní ukládá do meziskladů.

Miroslav Kynčl z tiskového oddělení MPO upozornil, že vláda dnes schválila pouze návrh koncepce, finální verze poputuje na vládu až za čas. "Před konečným schválením aktualizované koncepce vládou je nutné ještě podrobit předložený návrh tohoto materiálu procesu Posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (proces SEA)," vysvětlil Kynčl. Vláda dnes schválila i rozpočet SÚRAO na další roky. Ten mimo jiné obsahuje i peníze, které budou moci vytipované obce čerpat v případě, že kladná stanoviska k průzkumu nabudou právní moci. Dohromady jde o 72 milionů korun na rok.

Odhad nákladů na hlubinné úložiště (mld. Kč v cenách roku 2011)
Celkové náklady stavby včetně výzkumu a vývoje36,7
Provoz včetně uzavření úložiště42,1
Ukládací kontejnery32,6
Celkem111,4

Zdroj: Návrh koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem

 
 
Reklama