Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Maďarsko uzavřelo s Ruskem dohodu o rozšíření elektrárny Paks

Maďarsko uzavřelo v úterý 9. prosince 2014 dohodu s Ruskou federací o rozšíření jaderné elektrárny Paks o 2400 MW instalovaného výkonu. Dohodu napadá opozice.

Maďarsko uzavřelo v úterý 9. 12. dohodu s Ruskou federací o rozšíření jediné maďarské jaderné elektrárny Paks o 2400 MW instalovaného výkonu. Celkový výkon elektrárny se tak zvýší na více než dvojnásobek. V současnosti jsou v elektrárně Paks v provozu čtyři reaktory VVER 440 o celkovém výkonu 2000 MW (podobně jako v české jaderné elektrárně Dukovany).

Podle dohody má ruská státní firma Rosatom postavit dva nové bloky po 1200 MW instalovaného výkonu. Na výstavbu nových bloků poskytne Ruská federace Maďarsku státní úvěr ve výši 10 mld. €, který by měl pokrýt 80 % plánovaných nákladů na vybudování obou bloků. Maďarská strana doplní zbývajících 20 % potřebných na financování projektu. Rozšíření elektrárny se stane největším investičním projektem v Maďarsku od pádu komunistického režimu.

Opozice dohodu od začátku kritizuje. Jednak proto, že se tím prohlubuje závislost maďarské energetiky na Rusku, a jednak proto, že byla uzavřena za zády veřejnosti. Slibuje proto, že v případě vítězství ve volbách na jaře příštího roku bude dohodu revidovat. Dohoda se tak může stát jedním z významných témat nadcházejících voleb na jaře příštího roku.

Rozšíření elektrárny schválil předchozí parlament v roce 2009 naprostou většinou hlasů. Opozice však namítá, že situace se od té doby výrazně změnila. Namísto růstu došlo k výraznému poklesu spotřeby elektřiny a k propadu cen silové elektřiny na energetické burze. Jako argument je používáno i zrušení tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

 
 
Reklama