Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slovákům příští rok opět zlevní elektřina i zemní plyn

Slovenským domácnostem od ledna stejně jako počátkem letošního roku klesnou ceny elektrické energie a zemního plynu. Oznámil to dnes slovenský energetický regulační úřad (ÚRSO).

Naopak nepatrně se zvýší poplatky za vodné a stočné. "Průměrná cena elektřiny pro domácnosti klesne o 5,03 procenta. Průměrné ceny plynu od dominantního prodejce SPP se sníží o 1,14 procenta," řekl novinářům šéf Úřadu pro regulaci síťových odvětví Jozef Holjenčík.

Dodal, že odběratelé elektřiny z řady domácností po změně ceníků ušetří v průměru od šesti do 158 eur ročně (165 až 4360 korun) v závislosti na tom, k jakému účelu elektřinu využívají. Ke snížení cen přispělo kromě jiného zlevnění elektřiny na burzách. Samotná komodita se na celkovém účtu za elektřinu podílí zhruba polovinou, zbytek připadá na distribuční poplatky nebo na podporu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Při stanovení cen zemního plynu pro rodiny úřad podle Holjenčíka postupoval konzervativně s ohledem na spor mezi Ukrajinou a Ruskem o dodávky plynu a kvůli situaci s dodávkami zemního plynu do EU. "Vidíme prostor pro další snížení ceny plynu, zima ukáže, jak se ceny vyvinou," poznamenal Holjenčík.

Slovenské domácnosti by v budoucnu mohly ušetřit na účtech za plyn ještě výrazněji. Levicový kabinet premiéra Roberta Fica plánuje podle médií od roku 2016 přispívat rodinám, které využívají zemní plyn k topení. Ficova vláda dříve v tomto roce získala kontrolu nad plynárnami SPP, které jsou dominantním prodejcem suroviny v zemi. SPP od září dostává z Ruska méně plynu, než si objednal, podle podniku tento výpadek jeho klienty ale neohrozí.

Změna cen energií ovlivňuje vývoj spotřebitelských cen. Energie mají na Slovensku ve spotřebitelské koši, z něhož se počítá inflace, asi dvanáctiprocentní podíl. Slovensko bylo většinu letošního roku v deflaci, když ceny zboží a služeb proti loňsku mírně klesly. Také české domácnosti by v příštím roce měly platit méně za elektřinu. Naopak celkové náklady na plyn se podle nedávného sdělení českého eergetického regulačního úřadu zvýší, to o 1,18 až 4,74 procenta.

 
 
Reklama