Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plynaři o víkendu provedou další pravidelné kontroly potrubí

Společnosti RWE GasNet a E.ON provedou v Čechách ve dnech 24.-26. listopadu pravidelnou kontrolu těsnosti plynového potrubí, tzv. odorizaci. Na Moravě pak kontroly potrvají až do 28. listopadu.

Za účelem zjištění eventuální netěsnosti potrubí a objevení i nepatrných úniků nejen na plynárenském zařízení, ale především také na odběrných zařízeních svých zákazníků, provádí plynárenské společnosti tzv. nárazovou odorizaci na začátku topné sezóny. Ta letošní proběhne v Čechách ve dnech 24. – 26. listopadu a na Moravě pak potrvají až do 28. listopadu. Denní průměr všech potvrzených úniků plynu v období nárazové odorizace (oproti dennímu průměru za běžný kalendářní měsíc) vzroste u některých distributorů třeba až o 139 procent, zároveň se ovšem zvýší i počet zbytečných výjezdů k nepotvrzeným únikům, tzv. planým poplachům, a to např. o téměř 87 procent. Podle Českého plynárenského svazu tyto preventivní akce přispívají ke spolehlivějšímu a bezpečnějšímu provozu, což dokazuje i to, že celkový počet hlášení u všech distributorů má pozvolně klesající tendenci. Nepřetržitá poruchová telefonní linka má číslo 1239.

Z celkového počtu hlášení s podezřením na únik plynu v době probíhající nárazové odorizace se většinou jedná o úniky plynu na odběrném zařízení, šroubení plynoměrů HUP (hlavní uzávěr plynu) nebo domovním regulátoru (80 - 90 procent), do 10 procent se většinou jedná o úniky plynu na plynárenském zařízení.

Protože je zemní plyn bez zápachu, přidává se do něj odorant, aby bylo možné jej rozpoznat čichem. Odorant má intenzivní a charakteristický zápach, nemění vlastnosti zemního plynu, ani není zdraví nebezpečný. Odorizace se provádí nejpozději před vstupem plynu do plynovodů místní sítě. Množství odorantu je vždy takové, aby již při jednoprocentní koncentraci zemního plynu ve vzduchu byl jasně signalizován jeho únik, a nutil uživatele k ochrannému jednání,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu. Dvakrát ročně se dávkování odorantu zvýší dvojnásobně nad obvyklý provozní stav (běžně je v zemním plynu 12 - 17 mg odorantu/m3 plynu, při nárazové odorizaci pak téměř dvojnásobek – tedy 24 - 35 mg odorantu/m3 plynu). Lidé ho tak mohou snadněji zaregistrovat. Pokud touto formou zjistí únik plynu, měli by ihned volat nepřetržitou poruchovou službu na čísle 1239.

U společnosti RWE GasNet proběhne nárazová odorizace plynu na území České republiky od 24. do 26. listopadu, na území Moravy pak potrvají až do 28. listopadu. V rámci koordinace distribučních společností bude zvýšená odorizace plynu provedena i v síti společnosti EO.N. Tedy s výjimkou Prahy bude v uvedených termínech zvýšená odorizace na celém území ČR. Tyto každoroční preventivní akce společnosti provádí na téměř celém území České republiky na počátku topné sezony. U většiny hlášených případů bývá potvrzen únik plynu, ke kterému dochází nejčastěji na odběrných zařízeních koncových odběratelů. V rámci této kontroly ale nebývají zjištěny žádné mimořádně závažné závady.

U společnosti Pražská plynárenská proběhla nárazová odorizace plynu již od 9. do 13. října 2014. V průběhu nárazové odorizace byla běžná dávka odorantu zvýšena z 12 mg/m3 na 24 mg/m3. Denní průměr všech potvrzených úniků plynu se v tomto období oproti dennímu průměru za poslední kalendářní měsíc zvýšil cca o 139 procent, zároveň se také zvýšil nárůst zbytečných výjezdů k nepotvrzeným únikům plynu cca o 87 procent. Z celkového počtu hlášení s podezřením na únik plynu v době probíhající nárazové odorizace se ve všech potvrzených případech jednalo o úniky plynu na odběrném zařízení nebo šroubení plynoměrů.

 
 
Reklama