Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česko podpoří snížení emisí, ale chce zachovat možnost národního energetického mixu

ČR je připravena podpořit návrh závazného cíle snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 40 % z úrovní roku 1990, ale chce "garance", že nebude povinnost tyto cíle překlápět do národní legislativy.

Praha je podle ministra zahraničí ochotna na celoevropské úrovni na nadcházejícím summitu EU souhlasit s cíli týkajícími se úspor energie a podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů, komise navrhovala úspory 30 % a obnovitelné zdroje na úrovni 27 %.
Česká republika je na nadcházejícím summitu EU připravena podpořit kompromis okolo nového klimatického balíčku. Potřeba je ale vznik dostatečného kompenzačního mechanismu, který zajistí, že přijetí nových cílů dramaticky nesníží konkurenceschopnost českého průmyslu a nevzrostou ceny energií.

"Máme enormní zájem na tom, aby byly zohledněny naše specifické podmínky. My jsme průmyslová země bez velkých možností dalších alternativních zdrojů," řekl Zaorálek a zdůraznil enormní zájem na tom, aby země měly dále rozhodující slovo v utváření národního energetického mixu, tedy různých energetických zdrojů, včetně jaderné energie.

 
 
Reklama