Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropa testovala přerušení dodávek zemního plynu z Ruska

Česko je na krizový scénář připraveno dobře. Ukázaly to výsledky celoevropských zátěžových testů. K tomu schůzka Putina s Porošenkem přinesla pokrok v jednání o dodávkách plynu.

Unie přijala mimořádná opatření – všech 28 států má v zásobnících nejvíc plynu v historii.

Jak potvrdil ČT náměstek ministra průmyslu pro energetiku Pavel Šolc, je to případ i České republiky. "Teď jsme na rekordu. Samozřejmě, že důvodem je nejistá situace," řekl.
Že v zimě nelze očekávat standardní dodávky plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy, již dříve varoval taky vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Zásobníky plynu v Česku jsou plné

Ruský státní monopol Gazprom totiž pokrývá kolem 30 % evropské spotřeby.
Češi by případné zimní přerušení dodávek pocítit neměli, přestože země dováží z Ruska přibližně 75 % své spotřeby. Firmy RWE a MND, které vlastní tuzemské plynové zásobníky, už minulý měsíc oznámily, že tyto zásobníky jsou zcela plné. Jejich kapacita činí 3,6 miliardy metrů krychlových, což představuje 43 % roční spotřeby plynu. V jiných evropských zemích je poměr výrazně nižší.

Také Evropská komise tvrdí, že je na variantu "plynové krize" připravena líp než kdykoli předtím. "Plynové propojení Česka s Polskem se díky evropským penězům zlepšilo. A připravili jsme podobné programy pro ostatní státy. Tak, aby mohly skladovat víc plynu a čerpat ho z jiných zemí, pokud bude třeba," ujistila Marlene Holznerová, mluvčí pro energetiku v kanceláři Evropské komise.

Alternativní trasy plynu do Česka
  • plynovod OPAL (napojuje Česko na plynovod Nord Stream, který dopravuje plyn z ruských zdrojů po dně Baltského moře)
  • plynovod Jamal (ruský plyn dopravovaný přes Bělorusko a Polsko)
  • část ruských dodávek by mohl nahradit plyn ze Skandinávie. "Norsko oznámilo, že je připraveno zvýšit dodávky na evropský trh až o 15 %," potvrdil Šolc.

Ceny ropy kvůli obavám ze slabé ekonomiky pokračují v poklesu

Brent ztratil z červnového maxima nad 115 dolary už 28 %. Ztráty se zrychlily tento měsíc kvůli signálům, že ropný kartel OPEC nehodlá na listopadovém zasedání proti propadu cen nijak zasáhnout.
  • Ropa Brent pokořila čtyřleté minimum, když spadla pod 83 dolarů za barel. Ještě na začátku prázdnin se ropa obchodovala přes 110 dolarů za barel.
  • Pokles posílily i informace o silném růstu zásob ropy v USA. Komerční zásoby ropy ve Spojených státech stouply minulý týden o 8,9 milionu barelů, uvedl Úřad pro energetické informace USA. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali růst jen o 2,8 milionu barelů.
  • Federální rozpočet Ruska na 2014 počítá s příjmy ve výši kolem 13,6 bilionu rublů, z více než 50 % plyne z těžby a vývozu ropy a zemního plynu. Ještě před 10 lety rozpočet počítal s cenou 20 dolarů za barel. A ten dnešní potřebuje cenu ropy okolo 104 dolarů, uvedla Sberbank CIB. Její analýza dodává, že pokud se bude ropa obchodovat za méně, rozpočet bude mít deficit.

Komentář ke schůzce prezidentů Putina a Porošenka v Miláně

Podle Petra Porošenka se během schůzky podařilo dosáhnout "mírného pokroku" v řešení sporu o dodávky ruského plynu a dohodnout "základní parametry" příštího kontraktu. Jako pozitivní výsledek lze vidět avizo dohody rámce mezi Gazpromem a Ukrajinou, ačkoliv jednání se budou muset uzavřít příští týden v Bruselu.

"Ceny energií zůstanou v příštím roce pravděpodobně stejné, nebudou se ani výrazně snižovat a ani zvyšovat. Přitom větší naději na pokles mají ceny silové elektřiny než zemního plynu. Důvodem je situace na energetických burzách, kde ceny kontraktů na příští rok a na následující dva roky u silové elektřiny klesají. U plynu zůstávají přibližně na současné úrovni", říká Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

V Kalkulátoru cen energií TZB-info již ceny 2015

"Detailní informace o jednotlivých nabídkách dodavatelů najdete v našem Kalkulátoru cen energií TZB-info, v předstihu přinášíme i ceny na příští rok, takřka ihned po zveřejnění informací z Energetického regulačního úřadu i od dodavatelů. Protože první dodavatel zveřejnil ceny elektřiny na rok 2015, bude kalkulátor pravidelně tyto nabídky aktualizovat, jak se budou objevovat na trhu", avizuje Ing. Jan Schindler

 
 
Reklama