Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetický štítek obálky budovy

Při užívání termínu energetický štítek obálky budovy dochází často k matení pojmů. Často se i pro stavby používá zkrácená forma energetický štítek, což je označení nesprávné. Jak to tedy je?

Co je to energetický štítek?

Pojem Energetický štítek ve spojení s budovami a jejich energetickou náročností je sám o sobě nesprávný. Používá se ve spojení s označením energetické náročnosti spotřebičů. U nich se jednoduchým, dnes již zřejmě každému dobře známým barevným symbolem se zařazením do třídy energetické náročnosti podle písmen, znázorní, jaký stupeň spotřeby energie ten který spotřebič (výrobek) má. Příklad známého vyobrazení energetického štítku spotřebiče je k dispozici níže na obrázku.

Stavba však není ani spotřebičem ani výrobkem, ale souborem mnoha výrobků, které působí jakožto celek. Z toho důvodu je zaveden pojem Energetický štítek obálky budovy.

Energetický štítek obálky budovy

V souvislosti s kategorií energetický štítek obálky budovy dochází často k matení pojmů a zkreslování významu. Pojem jednoznačně vymezuje technická norma ČSN 73 0540-2 - tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky. V současné době je poslední platná verze z října roku 2011 včetně změny z dubna roku 2012. Zde se tento pojem v informativní příloze C vymezuje.

Energetický štítek obálky budovy a protokol k němu jsou přehledné technické dokumenty, kterými lze doložit splnění požadavku na prostup tepla obálkou budovy.

Je tedy zřejmé, že pouhý energetický štítek obálky budovy nemá vůbec žádnou vypovídací hodnotu o celkové energetické náročnosti budovy, ale pouze o vlastnostech obálky, tedy o souhrnu všech stavebních konstrukcí, které oddělují budovu od venkovního prostředí.

Důležité je to, že jej nelze vyhotovit jako nějaký samostatný elaborát, který by bylo možno použít například pro stavební řízení, žádost o dotaci na zateplení a podobně.

K čemu tedy energetický štítek obálky budovy vůbec je?

Přes výše uvedená fakta se nejedná o bezvýznamný dokument. Energetický štítek obálky budovy je součástí Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) zpracovávaného podle vyhlášky 148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov a dále je povinnou součástí energetického auditu budovy zpracovávaného podle zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií pro podání žádosti o finanční příspěvek podle některého z vypisovaných dotačních titulů.

Energetický štítek obálky budovy sice neříká nic o celkové energetické náročnosti, neboť v té hraje podstatnou roli kromě kvality stavby jako takové též úroveň technického zařízení budovy (TZB). Nicméně v kontextu celé zprávy o energetickém auditu nebo celého protokolu PENB lze spolehlivě vyčíst, jak velký potenciál možných energetických úspor lze očekávat například od investice do zateplení budovy.

Pokud se k výpočtům používá některý z profesionálních software, je energetický štítek obálky budovy jedním ze zcela objektivních výstupů na rozdíl od hodnocení TZB, kde do hry vstupuje někdy i zcela subjektivní pohled energetického experta.

Co obsahuje energetický štítek obálky budovy?

energetický štítek obálky budovy

Na rozdíl od energetického štítku spotřebiče obsahuje energetický štítek obálky budovy vždy dvě části:

  1. Protokol, což je základní soubor údajů popisujících tepelné chování budovy a jejích konstrukcí.
  2. Vlastní grafické barevné znázornění vzhledově podobné energetickému štítku spotřebiče. Specifikem energetického štítku obálky budovy je však též možnost vyjádřit stav klasifikace obálky budovy po provedení opatření v rámci doporučení, které energetický expert provede v rámci zprávy o energetickém auditu nebo v protokolu PENB - viz obrázek.

Klasifikační třídy prostupu tepla obálkou budovy

Jak je z protokolu i grafického znázornění energetického štítku obálky budovy zřejmé, podstatným kritériem kvality obálky je zařazení do klasifikační třídy.

Zařazení do konkrétní klasifikační třídy se dle ČSN 73 0540-2:2011 provádí porovnáním vypočítaného průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem [W/(m2.K)] s požadovanou normovou hodnotou průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem,N [W/(m2.K)].

Kdy je obálka domu vyhovující?

Jak již slovní vyjádření dle výše uvedené tabulky napovídá, obálka budovy má normě vyhovující tepelně technické vlastnosti v případě, je-li výsledkem hodnocení zařazení alespoň do klasifikační třídy C. Je to hodnota průměrného součinitele prostupu tepla, kterou má tzv. referenční budova.

Při zařazení do klasifikační třídy B nebo A dochází samozřejmě k výrazné redukci úniků tepla obálkou budovy, jedná se obecně vzato o budovy označované jako nízkoenergetické.

Pozor! Ani při zařezaní do klasifikační třídy A nelze automaticky hovořit o budově postavené v pasívním standardu (často nazývané "pasívní dům"). Aby byla budova odpovídající pasívnímu standardu, musí splnit řadu dalších kritérií.

Další podrobné informace naleznete na stránkách společnosti INKAPO.

 
 
Reklama