Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministr průmyslu a obchodu preferuje úspory uhlí nad prolomením limitů

Spotřebu hnědého uhlí v Česku je třeba snížit, aby zásoby déle vydržely. Teprve, až když se ukáže, že to nestačí, je možné se bavit o prolomení těžebních limitů, uvedl Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v rozhovoru pro HN.

Ministr mimo jiné dále v rozhovoru řekl:
  • Důležité je, že stát je vlastníkem uhlí. To je národním bohatstvím a česká vláda musí využít všech prostředků, aby došlo k dohodám mezi zástupci teplárenství a těžařů. U toho jednání bude MPO hlavně moderátorem. Nicméně máme určité zákonné nástroje, které nám umožňují na těžaře tlačit, aby k dohodám došlo včas. Rozhodně ale nechceme, aby spory dopadaly na koncové spotřebitele.
  • Hlavní otázkou dnes je, jak efektivně využít uhlí před limity, ne po limitech. Chceme omezit neefektivní výrobu elektřiny, často s účinností okolo 20 procent. Rádi bychom docílili toho, aby celková spotřeba klesla postupně ze 40 na zhruba 25 milionů tun uhlí ročně, zásoby by tak vydržely mnohem déle. Pokud toto nepomůže, teprve pak bychom se mohli dostat do situace, kdy se budeme muset bavit o prolomení limitů. To je otázka diskuse a dlouhodobé strategie, jak má vypadat naše energetika po roce 2030 či 2050.
  • Pro nás je nyní hlavní dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín a nutností je i prodloužení fungování JE Dukovany s eventuální stavbou pátého bloku. Ale myslím si, že by bylo velmi dobré mít vytipovanou lokalitu, pokud bychom se rozhodli mít na našem území další zdroj. Budeme tak mít územní rezervu, která na to bude vyčleněná. Pokud se ale bavíme o výhledu 20 až 25 let, tak se opravdu bavíme jen o dostavbě Temelína a o Dukovanech.
  • Nyní je primárně nutné dobře nastavit ekonomické fungování dvou nových bloků JE Temelín. Existuje tu varianta, že bude ČEZ hledat strategického partnera pro celou investici, ale jsou tu i další možnosti, například fixované výkupní ceny elektřiny. Když je elektřina drahá, společnost vrací přebytky, když je levná, tak se jí ztráty dorovnávají. Tento systém si zvolila Velká Británie a já si myslím, že bychom o podobném měli také diskutovat.
Zdroj: www.hn.iHNed.cz
 
 
Reklama