Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Využití kotlíkové dotace a přechod na plynový kotel - jednoduše na klíč

Kotlíková dotace je poskytována nejen na samotné pořízení nového kotle, ale i na související náklady spojené s přechodem na nový kotel. Kromě instalace, přestavby otopné soustavy, vyvoložkování komína apod. se dotace vztahuje i na administrativu spojenou s dotací a výměnou kotle (povolení, posudky, revize apod.).

Ač se žádosti o státní nebo evropské dotace stávají stále přístupnějšími, výměna kotle v rámci kotlíkové dotace je pro běžného žadatele stále komplikovaná. Pokud chce majitel domu využít kotlíkovou dotaci na plynový kotel, může využít služeb českých plynárenských společností RWE, E.ON, a Pražská plynárenská, které jsou připravené mu s celým procesem výměny kotle pomoci. Nejen zákazníci těchto společností, ale všichni zájemci o plynový kotel mohou u RWE, E.Onu nebo Pražské plynárenské požádat o výměnu kotle „na klíč“. 85 % nákladů až do výše 127 000 je hrazeno z kotlíkové dotace, papírování, dotaci i výměnu kotle a související práce zařídí plynárenské společnosti. Dle jejich slov „stačí projevit zájem“.

ČR má díky plynofikaci na přelomu tisíciletí velmi hustou plynovou síť, avšak přibližně pětinu z ní tvoří tzv. mrtvé přípojky. Tzn. pozemek nebo dům má přivedený plyn, ale není k němu připojen žádný spotřebič. Kotlíková dotace je příležitostí tyto přípojky oživit a začít využívat. 62 procent domácností v ČR využívá zemní plyn (na topení, vaření, ohřev vody atd.). Podle ERÚ k 31.12.2014 bylo v ČR 2 849 162 odběratelů zemního plynu, z toho 2 642 898 jsou domácnosti. ČR je protkaná sítí plynovodů a každá obec s více jak 2 000 obyvateli má plynovod (přes 90 % měst a obcí je v ČR plynofikováno).

Topení plynem má zároveň nižší dopady na životní prostředí a znečištění ovzduší než topení tuhými palivy. Samotné oživení přípojek však nestačí. Jak poznamenal Martin Chalupský z RWE, dokud nebude znečišťování ovzduší používáním starého kotle nebo nevhodného paliva postihováno, razantního zlepšení životního prostředí v obcích s lokálním vytápěním se nedočkáme, neboť „jakmile má kotel dvířka, lze v něm topit čímkoliv.“

Tyto a další informace zazněly na tiskové konferenci Českého plynárenského svazu v úterý 1. 12. 2015. Bližší informace naleznete v tiskové zprávě nebo můžete záznam tiskové konference zhlédnout na videu níže.


Kotlíkové dotace 2015 - výběr nejdůležitějšího

  1. Výměny kotlů mohou být realizovány pouze v rodinných domech.
  2. Veškeré tepelné zdroje musí splňovat Směrnici o Ekodesignu.
  3. Pokud dům nesplňuje min. energetickou třídu C, je nutné realizovat některá stanovená mikro-energetická opatření.
  4. Kotle na biomasu, tepelná čerpadla a solární systémy mohou instalovat pouze kvalifikovaní topenáři.
  5. Výše dotace je od 70 do 85 %, maximální uznatelné náklady jsou 150 tis. Kč.
  6. Uznatelnost nákladů a výdajů pro dotaci je od 15. července 2015.
  7. Uznatelnými náklady jsou výměna zdroje tepla vč. otopné soustavy a souvisejících stavebních prací a projektové dokumentace.

 
 
Reklama