Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Temelín procvičil, jak by Lipno pomohlo při blackoutu

Energetici v jaderné elektrárně Temelín dnes procvičili, jak by zvládli blackout v případě, že by nenaběhly záložní dieselové generátory.


© Fotolia.com

Elektřinu by zajistily vodní elektrárny Lipno a Orlík, které při výpadcích proudu tvoří jednu z důležitých záloh. Do cvičení se zapojilo 30 odborníků ze společností ČEZ, ČEPS a E.ON. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Díky elektřině mohou čerpadla dodávat vodu důležitou pro chlazení reaktoru. V Temelíně mají 13 způsobů, jak napájet bezpečnostní systémy. Dva z nich představují vodní elektrárny Lipno a Orlík. Podle zástupců Temelína je jaderná elektrárna na rozpad přenosové soustavy připravena. V případě, že by byla elektřina z Lipna potřeba, proudila by rovnou bez jakéhokoli odbočení přímo do Temelína.

"Máme dost možností, jak se s blackoutem vypořádat. Většinu z nich tvoří záložní dieselgenerátory. V další linii jsou připraveny vodní elektrárny. Jejich využití vyžaduje zapojení dalších energetických společností, a tuto koordinaci je tedy potřeba průběžně procvičovat," uvedl směnový inženýr elektrárny Temelín Ladislav Dubský, který cvičení řídil.

Energetici jsou schopni chladit reaktor i při úplném výpadku všech 13 zdrojů elektrického napájení, de facto neomezeně dlouho. Důležitou roli v takovém případě hraje parogenerátor.

"Díky různým teplotám voda v primárním okruhu přirozeně cirkuluje a přes parogenerátor bychom ji ochlazovali. Jeho doplňování vodou pomocí mobilního čerpadla by zajistilo potřebné chlazení i bez elektřiny, v podstatě na neomezenou dobu," popsal Sviták.

Od začátku roku vyrobil Temelín 12,1 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobila 16,48 TWh elektřiny, což byla zatím nejvyšší roční výroba. Temelínská elektřina by vystačila všem českým domácnostem na 13 měsíců, jihočeským domácnostem na 13,5 roku.

 
 
Reklama