Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Takto výhodná příležitost pro výměnu kotlů na plyn ještě nikdy v ČR nebyla

Stát nyní poskytuje dotaci na nový plynový kotel i na náklady související s přechodem na nový kotel, tj. na vyvložkování komína, vybudování plynové přípojky, celé nové otopné soustavy nebo její rekonstrukci atd. Plynárenské společnosti jsou připraveny zákazníkům vyřídit dotaci i kompletní práce související s výměnou kotle.


Dotace na nový moderní kondenzační kotel na plyn a další úpravy tak může dosáhnout až 127 500 korun (tedy až 85 procent při max. nákladech 150 tisíc korun). Poprvé v historii se nyní nepřispívá jen na prostou výměnu kotlů na plyn, ale jedná se o komplexní servis na modernizaci celého vytápění domu.

Výměna kotlů právě startuje. Podávání žádostí o dotace by mělo začít už v lednu 2016

Plynárenské společnosti dnes nabízejí služby na klíč, se získáním dotací všem rádi pomohou a připravili velmi zajímavé nabídky. Tato příležitost zde nikdy nebyla. Nyní si lze s 85 procentní dotací nejen vyměnit kotel na plyn, ale modernizovat celý systém vytápění v rodinném domě.

Jednotlivé plynárenské společnosti RWE, E.ON a Pražská plynárenská připravili zájemcům o výměnu za moderní plynový kotel nyní své nabídky. Jedná se např. o vyřízení dotací bez papírování a obíhání úřadů, demontáž stávajícího kotle a jeho ekologickou likvidaci, úpravu spalinové cesty a případné vyvložkování komína, zajištění energetického posudku domu, výstavbu přípojky i nové otopné soustavy, montáže kotlů, služby energetického specialisty a projektové dokumentace, drobná opatření na snížení energetické náročnosti domu atd.

Stát zájemcům o dotaci rozdá během příštích let celkem 9 miliard.

Podávání žádostí o dotace by mělo začít už v lednu 2016, ale v některých krajích jako například Středočeském, Jihočeském, Královehradeckém nebo Libereckém už tento měsíc.
Ze strany nabízených dotací se poprvé v ČR nejedná o prostou výměnu kotlů, ale o nabídku komplexního servisu. Stát vám nyní přispěje 85 procent na celkové uznatelné náklady, tedy více než 127 tisíc korun nejen na plynový kotel, ale i na další náklady, jakými jsou vyvložkování komína, vybudování plynové přípojky k domu, instalaci kotle, případně dotaci i na nová topná tělesa nebo jejich rekonstrukci,“ dodává Jan Valenta, předseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS).

Ještě dalších 5 % dotací navíc dostanou domácnosti v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší, jejichž seznam připravilo ministerstvo životního prostředí. S kvalitou vzduchu jsou dnes na tom u nás nejhůře severní a střední Morava a severní a střední Čechy.

Podle odhadů ministerstva životního prostředí bude potřeba do roku 2022 vyměnit v ČR většinu, tedy asi 360 tisíc zastaralých kotlů. Pak už nebude možné topit ve starých neekologických kotlích. Stát již nyní připravuje nový zákon o ochraně ovzduší, který by měl umožnit obecním úřadům, aby mohly zkontrolovat domácnosti, čím v kamnech topí, pokud budou škodit životnímu prostředí.
Dnes již není přípustné, aby lidé svým jednáním a volbou špatného paliva pro topení škodili druhým. Když se zahajoval v roce 1991 v ČR program Teplice, studie došly k závěru, že lokální topeniště jsou největším faktorem znečištění. Přijal se program plynofikace, na který stát přispěl 6,3 miliardy korun. Ovzduší se u nás velmi výrazně zlepšilo. Jistě k tomu pomohlo i odsiřování elektráren, ale místní topeniště měla rozhodující vliv.

„Nyní je v ČR po více než 20 ti letech stejná šance výrazně snížit koncentrace škodlivin v ovzduší a záleží na každém z nás, jaký kotel si zvolíme,“ říká Jan Valenta, předseda Rady ČPS a dodává: “Pomocí tohoto nového balíčku na plynové kotle se domníváme se, že by mohlo být pořízeno až 100 tisíc plynových kondenzačních kotlů.“

 
 
Reklama