Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plynové kotle podraží ‒ může za to nová evropská směrnice

Od konce září si budou muset lidé při nákupu nového plynového kotle sáhnout hlouběji do kapsy. Levnější, nekondenzační varianta kotle bude zakázána evropskou směrnicí a kondenzační kotle jsou dražší, a navíc jsou při jejich instalaci nutné nákladnější stavební úpravy.

Na nákup levnějšího, nekondenzačního kotle zbývá lidem posledních pár týdnů. Od 26. září nebude možné dodávat na český trh přístroje, které nesplní přísnější pravidla nové evropské směrnice o ekodesignu a ErP. Mezi ně patří právě nekondenzační plynové kotle, které mají podle nové směrnice nedostatečnou energetickou účinnost. Poslední týden v září tak jejich výrobci ukončí dodávky do obchodů. Koupit bude možné jen ty kotle, které obchodníkům zbyly ve skladech.

Kdo nestihne zakoupit toto zboží v předstihu, bude si muset připravit víc peněz. Po zavedení nové směrnice a doprodání zásob budou zákazníkům k dispozici pouze kondenzační plynová topidla, která jsou ovšem dražší. Výdajů s tím spojených bude ale více. Kondenzační kotle si totiž u majitelů nemovitostí vyžádají další náklady na stavební úpravy.
„Uživatelé, a zejména montážní firmy, se tak mohou v budoucnosti setkat s problémy při výměně dosluhujících, nekondenzačních kotlů, za nové, kondenzační. Změna kotle si vyžádá potřebu napojení na kanalizaci, komín přizpůsobený kondenzaci a ovlivní i celou otopnou soustavu,“ upozorňuje Matteo Bertacchini, jednatel firmy BDR Thermea (Czech Republic), s.r.o., která dodává kotle Baxi.
Při běžném provozu kotle vznikne několik litrů kondenzátu denně. Ve většině případů tedy bude výměna nekondenzačního kotle spojena se stavebními úpravami při napojování na stávající rozvody kanalizace. V případech, kdy nebude technicky možné napojit kotel přímo na kanalizaci, bude nutná instalace čerpadla pro odvod kondenzátu,“ doplňuje Marek Bezouška, odborný referent a školitel společnosti Viessmann, spol. s r.o.

Na nákup kondenzačního kotle je lze získat příspěvek ve výši 5 tisíc korun z programu Nová zelená úsporám. Podmínkou ovšem je, že dosavadním zdrojem tepla musel být kotel na tuhá nebo kapalná paliva.
„Díky kondenzační technice můžeme dosáhnout snížení nákladů na vytápění o 15 až 20 % oproti původním kotlům, a návratnost investice je tak již okolo pěti let. Kondenzační kotle jsou rovněž šetrnější k životnímu prostředí a obsah škodlivin ve spalinách je snížen na co nejnižší možnou hodnotu," říká Milan Kubíček, obchodní ředitel společnosti Thermona, spol. s r.o.

Od 26. září nebude možné zakoupit nekondenzační plynové kotle napojené do komína, s výjimkou kotlů s výkonem do 10 kW určených k vytápění a kotlů s výkonem do 30 kW s průtokovým ohřevem teplé vody. Zakázané budou také nekondenzační plynové kotle v provedení turbo, u kterých je zajištěn odvod spalin obvodovou stěnou nebo střechou.
„S výjimkou výše uvedených komínových nekondenzačních kotlů budou dostupná pouze kondenzační provedení kotlů, vyznačující se vyšší energetickou účinností a splňující všechny požadavky evropských směrnic,“ říká Libor Hrabačka, technický ředitel společnosti Vaillant Group Czech s.r.o., která v ČR nabízí kotle značek Vaillant a Protherm.

Více informací mohou získat návštěvníci veletrhu FOR THERM, který se již pošesté uskuteční v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech v době od 15. do 19. září 2015
Ve stejném termínu lze navštívit současně probíhající veletrhy FOR ARCH, BAZÉNY, SAUNY & SPA, FOR WOOD, FOR WASTE & WATER.

 
 
Reklama