Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Je lokální vytápění cesta k úsporám?

Bytová družstva nejvíce trápí zvyšování cen

Úspora energií – jedno ze stěžejních témat Dnů teplárenství a energetiky, ale i velký otazník pro bytová družstva. Ta v posledních letech přistupují k odpojování od dálkových zdrojů tepla a budování vlastních kotelen. „Nejsem toho příznivcem a považuji to v dlouhodobém horizontu za epizodní záležitost. V současné době je však situace taková, že mnohé teplárny přestávají být konkurenceschopné a odmítají na to jakkoli reagovat,“ říká Jiří Bárta, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev.

Jaké přínosy má tedy pro spotřebitele centrální zásobování teplem (CZT)?

Je to jistota trvalé dodávky tepla a teplé vody v příslušné kvalitě. Pokud něco nefunguje, zavolá se do teplárny a je to vyřešeno. Jakmile si nějaký dům vybuduje vlastní zdroj tepla, znamená to starosti, trvalou péči a také to, že si jakoukoliv poruchu musí vyřešit sám nebo ve spolupráci se svým správcem. A zdroj není vybudován navěky – časem bude potřebovat modernizaci nebo úplnou výměnu. Domovní zdroj také není zálohován a v případě poruchy a čekání na nějakou součástku se prostě netopí.

Jaký je současný podíl bytových domů, které mají vybudovaný vlastní kotel, a těch, které využívají CZT (centrální zásobování teplem)?

Tohle nemáme úplně zmapované a liší se to podle regionů. V oblastech, kde se topí odpadním teplem nebo teplem z uhlí, není odpojování na pořadu dne. Nejvíc odpojování zaznamenáváme v oblastech, kde jsou plynové teplárny. Ale můžeme uvést řadu bytových družstev, která mají své bytové domy odpojené už zcela, nebo odpojování dokončují. Nejvíc jich je v severních Čechách.

Potkáváte se běžně se zástupci bytových družstev. Co je nejvíce trápí z hlediska nákladů na energie a jejich úspory?

Uživatele bytů, a tedy i družstva, nejvíce trápí trvalé zvyšování cen tepla z CZT. V některých teplárnách dokonce i v době, kdy cena plynu se propadá téměř o třetinu. Nechci tento jev úplně zobecňovat, protože se netýká všech tepláren, ale v některých oblastech opravdu bije do očí. Zajímavé je také sledovat citlivost uživatelů bytů v jednotlivých regionech na určitou výši ceny tepla z CZT. Není ve všech regionech stejná a družstva se „probouzejí“ většinou při určité rychlosti zvyšování ceny.

Může to mít vliv na ekologii, pokud bude mít každý bytový dům svůj vlastní komín vypouštějící do ovzduší zplodiny? Není přeci jenom centrální vytápění ekologičtější variantou?

CZT bude vždy ekologičtější – komín v teplárně je mnohem delší, a navíc se nenachází v bezprostřední blízkosti obytných domů, kterým poskytuje teplo. V současné době však při odpojování převažuje budování tepelných čerpadel, která žádný komín nemají. Ani tepelné čerpadlo však není úplně bez problému, u něj je to zase hlučnost.

Jak by, podle vás, mělo vypadat CZT, aby bylo pro občany přínosné a ti měli zájem o jeho napojení?

Mělo by být především konkurenceschopné cenově, protože na to zákazníci slyší nejvíc. Je zajímavé, že teplárny, které zůstaly v majetku měst, s tím mají nejmenší problém. Ekologické myšlení bohužel není u nás na takové úrovni, že by při rozhodování sehrálo nějakou roli. Takže cena bude asi jediným kritériem.

Dá se obecně konstatovat, jak mohou družstva energií šetřit?

Bytová družstva si při revitalizaci svých domů úspory tepelné energie opravdu užila a užívají. Největší porci úspor lze zaznamenat při zateplení pláště budovy, výměně oken a zateplení střech. Tady lze snadno dosáhnout úspor v desítkách procent. Mnohé bytové domy pak jdou ještě dále a upravují regulaci svých otopných soustav, modernizují termostatické ventily, zateplují půdní prostory, stropy v suterénu, vestibuly domů, zvyšují izolace rozvodů teplé vody. Tady již úspory v jednotlivých opatřeních nejsou tak velké, ale v součtu všech těchto kroků nikoliv zanedbatelné.

O konferenci

Dny teplárenství a energetiky pořádané Teplárenských sdružením České republiky se uskuteční ve dnech 26. a 27. dubna v Kongresovém, výstavním a společenském centru Aldis Hradec Králové. Již 22. ročník konference s doprovodnou výstavou se bude zabývat především problematikou dálkového zásobování teplem a chladem, ale i na elektroenergetiku, obnovitelnými zdroji a dalšími tématy, která k oboru teplárenství a energetiky patří. Novinkou letošního ročníku je zkrácení konference na dva dny, což přispěje k větší efektivitě nejen pro účastníky, ale i pro vystavovatele.

CV RNDr. Jiří Bárta

RNDr. Jiří Bárta
RNDr. Jiří Bárta

ročník 1956
Rodinný stav: ženatý, 2 děti, 1 vnuk

Vzdělání:

1971–1975 Gymnázium Kamenice nad Lipou
1975–1980 Matematicko-fyzikální fakulta, UK Praha
1981 Rigorózní zkouška na MFF UK Praha

Pracovní a profesní zkušenosti:

1981–1989 vývojový pracovník v ZPA Nový Bor
1989– OSVČ v oblasti informačních technologií
2000– předseda představenstva OSBD Česká Lípa
2005–2007 člen představenstva SČMBD Praha
2007–2015 místopředseda SČMBD Praha
2015– předseda SČMBD

Jazyky:

AJ, NJ


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...