Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárny modernizují rozvody tepla

Dodavatelé dálkového tepla nahrazují dožívající parovody hospodárnějšími horkovodními či teplovodními rozvody. Teplárny, které jsou členy Teplárenského sdružení ČR, letos vymění v 10 městech téměř 18,5 km parních rozvodů. Tento trend by se měl s podporou z evropských i domácích fondů v dalších letech ještě urychlit.

„Teplárnám je někdy vyčítáno, že o modernizaci rozvodů tepla dostatečně nepečují. Letošní rok ukazuje, že to není pravda a výměna zastaralých parovodů běží na plné obrátky. Doufám, že tento trend bude i s využitím dotačních prostředků dále akcelerovat,“ řekl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Náhrada modernějšími rozvody, v nichž místo páry přenáší teplo voda, přináší citelné snížení ztrát tepla. Výsledkem je dlouhodobé udržení ceny tepla na konkurenceschopné úrovni. Nové předizolované potrubí má životnost minimálně 30 let a po jeho zprovoznění může výroba tepla klesnout o celou osminu. Stejnou měrou se sníží spotřeba paliva, a to se projeví i ve zlepšení kvality ovzduší. Výměna rozvodů přináší pracovní místa jak ve stavebnictví, tak i v průmyslu.

Letos proběhly významné akce náhrady starých parovodních sítí v Olomouci, Františkových Lázních, Ostrově nad Ohří, Českých Budějovicích, Náchodě, Praze, Písku, Brně Karlových Varech či v chemičce v Plané nad Lužnicí. Celkem se jen v teplárnách, které jsou členy Teplárenského sdružení ČR, letos vyměnilo 18,5 km tras tepelných rozvodů a celkové náklady přesáhly půl miliardy korun. V příštím roce se na výměnu dalších parovodů chystají také ve Strakonicích, Náchodě, Přerově nebo Ostravě.

Dalkia Olomouc horkovod, foto Teplárenské sdružení ČR
Dalkia Olomouc horkovod, foto Teplárenské sdružení ČR

Ostrov nad Ohří

„S přechodem páry na horkou vodu jsme začali už v roce 2000. V příštím roce nás čeká poslední a nejnáročnější dvoukilometrový úsek hlavního přivaděče z teplárny do centra města,“ konstatoval Radek Havlan, ředitel Ostrovské teplárenské. Celý proces přechodu z páry na horkou vodu v Ostrově nad Ohří už stál stovky milionů korun. „Zpočátku jsme mohli využít dotace z programu Phare, později ale dotační zdroje vyschly, takže jsme většinu prací hradili z vlastních zdrojů. Až nyní se dotační politika státu změnila, a tak máme znovu šanci financovat až 60 % nákladů z dotací,“ nastínil ředitel Havlan způsob financování.

České Budějovice

„V Českých Budějovicích započala přestavba parovodů na horkovodní systémy v roce 2006. Dnes je pilířem dlouhodobé koncepce rozvoje Teplárny České Budějovice na roky 2013−2025. Původní parovodní potrubí bylo dimenzované hlavně pro zásobování průmyslových podniků a dnes už nesplňuje požadavky ani na tepelné ztráty, ani na spolehlivost,“ vysvětluje Martin Žahourek, místopředseda představenstva. Celkově proinvestovaná částka se bude blížit téměř půl miliardě korun, část nákladů pokrývá dotace ze SFŽP a Evropské investiční banky.

Brno

„Teplárny Brno zahájily výměnu několika desítek kilometrů zastaralých parovodů za efektivnější horkovody v roce 2010. Čekali jsme hlavně na vybudování podzemních kolektorů v centru města. Cílem rozsáhlého projektu, který je naplánován až do roku 2020 a vyžádá si investice téměř 1,5 miliardy korun, je snižování tepelných ztrát v distribuční soustavě a ve výměníkových stanicích. Jen letos jsme vyměnili dalších 7 kilometrů parních tras,“ upřesnil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Olomouc

„V úterý 2. září propojil poslední kus potrubí dvě páteřní větve teplovodních sítí v Olomouci, čímž byl dokončen projekt rekonstrukce, který započal již v roce 1998. Jeho výsledkem je výměna více než 60 km sítí parovodů na moderní, plně rozvinutou horkovodní tepelnou síť v Olomouci. Rekonstrukce dosáhla celkové hodnoty přes půl miliardy korun,“ uvedl Jan Myšík, ředitel Regionu Střední Morava společnosti Dalkia Česká republika.

Praha

Modernizují se i tepelné rozvody v hlavním městě. „Obnova teplárenských sítí v oblasti pražských Holešovic zvyšuje komfort dodávek tepla. Původní parovody, které byly v některých úsecích staré i 70 let a významně se na nich podepsaly povodně, byly vyměněny za moderní předizolované horkovodní potrubí. To zároveň umožňuje postupné přepojování Holešovic na tepelný napáječ Mělník - Praha, kterým proudí do metropole teplo z ekologické kogenerační výroby tepla a elektřiny v mělnické elektrárně,“ sdělil Radek Ježdík, tiskový mluvčí Pražské teplárenské.

Dalkia Olomouc horkovod, foto Teplárenské sdružení ČR
Dalkia Olomouc horkovod, foto Teplárenské sdružení ČR
 
 
Reklama