Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Brněnský druhý život…

Jak řešit předcházení vzniku odpadů ve velkých městech? Brno i Praha zkoušejí od loňského roku pilotní projekt na toto téma.

Gabriel Laub
Myšlenka - neprodejný odpad zakázkové intelektuální produkce.

Český novinář a esejista Gabriel Laub vtipně glosuje hodnotu myšlenky. Nicméně si dovolím z jeho myšlenky vyjít, ale úplně s ní nesouhlasit. Dobrá myšlenka je určitě prodejná, pokud se týká odpadu, potom je nejenom prodejná, ale i smysluplná. Odpad, který mám na mysli, je všude kolem nás. Lidé ho produkují a lidé si s ním musí umět poradit. Je třeba jeho množství řešit, minimalizovat, třídit, oddělovat, recyklovat, odklízet, vyvážet, vynášet… A tak můžeme pokračovat skoro do nekonečna. On je to opravdu nekonečný maraton, který kdysi Jan Neruda shrnul pod výstižné: „Kam s ním?“ Jenže tehdejší problém byl „pouhopouhý“ slamník. Přesněji stará sláma z nitra slamníku, který dostal novou výplň. Celý rébus nakonec vyřešila mlíkařka, která si vzala slámu jako podestýlku do stáje. Byl to opravdu problém? Tehdy ano, i když viděno dnešníma očima úsměvný a taky marginální. Dnešní řešení odpadu není zdaleka tak nicotné a úsměvné. Vše začíná celkem nenápadně v „mikrosvětě“ vaší domácnosti, v organismu vaší čtvrti, města, celé země, při všemožné lidské činnosti, kontinentu nebo celého světa. V lepším případě je tento nekonečný koloběh korunován „úklidem“, který nezanechá ekologické šrámy na nás ani přírodě. V horším případě se potýkáme s ekologickými zátěžemi, které jsou leckdy nevratné či obtížně (nákladně) řešitelné. Takže zpět na začátek. Každá myšlenka je zde drahá, ale taky vítaná. I ta sebemenší. Do které kategorie bude patřit skupinka zajímavých projektů, skrývajících se pod názvy „RE-USE“, „ RE-NAB“ a „RETRO-USE“ prověří až čas.

Pestrá hravá grafika, odkazující na třídění odpadů u vstupu do sběrného střediska ulice Veveří
Pestrá hravá grafika, odkazující na třídění odpadů u vstupu do sběrného střediska ulice Veveří

Co skrývají ty zvláštní názvy?

Dílčí inspirací pro tyto projekty se stalo RE-USE centrum Tandler ve Vídni. Toto centrum má podobu jakéhosi blešího trhu a stalo se postupně vyhledávanou turistickou atrakcí. Hovoříme o použitých sportovních potřebách, oblečení, knihách, nádobí nebo hračkách. Rozhodně však není třeba ohrnovat nos, protože město tímto způsobem sníží množství odpadu o skvělých 90 tun měsíčně. Je to taková „recyklace“, kterou se tyto věci vrátí zpět do života. Je lhostejné, zda udělají radost sběrateli nebo jako část vybavení domova potřebným či sociálně slabším. Pro někoho veteš, nezajímavé, nicotné, postrádající smysl, pro jiného filigránský kousek velké hodnoty, nebo jenom věc k užívání. Opět platí okřídlené: „Každému jeho nebe.“

Na tomto základě vznikl projekt, složený z několika částí, s velmi nezvyklými názvy. Celé řešení se nazývá souhrnně „Projekty předcházení vzniku odpadů statutárního města Brna“. Spolupracují zde Magistrát města Brna, společnost SAKO Brno a.s. (provozuje svoz odpadu a spalovnu odpadů) a Veřejná zeleň města Brna. Spuštění částí projektu nazvaných „RE-USE“ a „ RE-NAB“ připadlo na duben 2016. Část projektu nazvaná „RETRO-USE“ byla uvedena do života později, v srpnu 2016.

První název je zcela prostý „RE-USE“ a značí tzv. Druhý život věcí, které by byly jinak součástí odpadu. USE – použít, REUSE - znovu použít. No a jsme doma. Brno pro tyto účely vyčlenilo speciální kryté kontejnery – buňky (renovované buňky, které taky zažijí druhý život) ve čtyřech (má jich být časem šest) sběrných střediscích odpadů. Jsou výrazně označeny a nazývají se RE-USE POINTy.

Druhý život se týká hlavně zařízení a vybavení domácnosti, hraček, knih, sportovního vybavení. Věci jsou zde nabízeny k následnému prodeji za symbolickou částku prostřednictvím sbírky organizované Veřejnou zelení města Brna, příspěvkovou organizací. Společnost Veřejná zeleň města Brna se zavázala využívat 100 % zisku nabytého z prodeje darovaných předmětů na financování projektu „KVĚTINY V BRNĚ“, kdy budou vysazovány na vybraných pozemcích městské veřejné zeleně okrasné květiny. RE-USE POINTy jsou umístěny ve sběrných střediscích odpadů v Brně, a to na ulici Veveří, Okružní, Jana Svobody a Hapalově, kde je využívána již existující infrastruktura.

RE-USE POINT vně i uvnitř
RE-USE POINT vně i uvnitř
RE-USE POINT vně i uvnitř
RE-USE POINT vně i uvnitř

RE-USE POINT vně i uvnitř

Druhý název „RE-NAB“ bude pravděpodobně složenina, která se odkazuje na nábytek znovu uvedený do života. Po domluvě je nábytek soustředěn v RE-USE POINTech a následně převezen do skladu společnosti SAKO Brno a.s. Zde je vyfocen a ve spolupráci s Odborem sociální péče MMB se nabízí sociálně potřebným obyvatelům města Brna, kteří nemají finanční prostředky na nové vybavení bytu. Obyvatelé Brna tak mohou darovat nepotřebný nábytek lidem v sociální nouzi. Jedná se o komodity: dřevěné, kovové či plastové stoly, stolky, židle, skříňky, komody, postele i police, veškerý použitelný nábytek, včetně zahradního. Z hygienických důvodů není odebírán čalouněný nábytek.

Projekt „RETRO-USE“ patří mezi ojedinělou aktivitu, která propojuje předcházení vzniku odpadů s oblastí kulturní a sociální. Název opět napovídá, že druhý život se týká věcí retro, zde je omezení po rok 1989. Z historického hlediska zajímavé předměty jako např. knížky, časopisy, vybavení domácnosti či technické vybavení, osobní písemnosti, staré fotografie, filmy, hračky, sportovní potřeby jsou zejména v rámci redistribuce umístěny do sbírek muzeí, či fundusů divadel, včetně čištění či oprav. RETRO-USE je současně i projekt sociální, součástí je zřízení chráněné pracovní dílny, navíc některé staré předměty mohou také ještě posloužit například studentům a nestanou se tak odpadem. Statutární město Brno na projektu spolupracuje s Americkým fondem, o.p.s. a  dalšími kulturními institucemi jako např. Moravská galerie, Technické muzeum Brno, Vojenský historický ústav.

Ministerstvo ocení projekty, které dokáží zužitkovat odpad
Ministerstvo průmyslu a obchodu pořádá druhý ročník soutěže Přeměna odpadů na zdroje. V rámci ní odmění projekty, které dokážou zužitkovat druhotné suroviny nebo výrobky s ukončenou životností. Cílem je snížit množství odpadů, které končí na skládkách.

Soutěž má za cíl ukázat nové možnosti zpracování druhotných surovin a výrobků s ukončenou životností. Zapojit se do ní mohou školy, studenti vysokých škol, obce i firmy. Přihlášky je třeba posílat do 31. března 2018. Tři nejlepší projekty z každé kategorie vybere a odmění odborná porota v průběhu června 2018.

Totožný projekt odstartovala i Praha, tyto pilotní projekty budou, doufejme, takovým „předskokanem“ ostatním městům a obcím u nás. Zašel jsem na ulici Veveří, abych viděl na vlastní oči sběr a redistribuci zmíněných věcí, které mohou svým znovu uvedením do života pomoci potřebným, sociálně slabším, udělat někomu radost, potěšit zájemce i sběratele, nebo se vrátit do města v podobě části veřejné zeleně. Buňka nejevila velký přetlak věcí, které si žádaly druhý život, ale tuším, že všechno chce svůj čas. Vyklízení sklepů, skladů a bytů je trochu sezónní a hlavně jednorázová věc. Je otázkou, zda o této možnosti lidé běžně vědí. Pochopitelně se nabízí různé konkurenční alternativy, jako zlevněnky, bazary, antikvariáty, inzerce, které část těchto věcí pohltí. Možná, že chybí dostatečná osvěta, možná chybí duch místa a doby jako u RE-USE centra Tandler ve Vídni. Nikde ovšem není napsáno, že obdobný kolorit a proslulost nemůže získat nějaké místo v Brně, které spustí lavinu, která se odrazí ve větším množství „druhoživotních věcí“. Je to běh na dlouhou trať. Nicméně spoléhám na to, že v Česku se všechno rozkecá a potom už to žije skoro samo. A, že je to novinka? Je a není. V Helsinkách jsem takovou burzu zažil před 15 roky a mělo to ohromné kouzlo. Proslulá burza gramofonových desek pod Janáčkovým divadlem, burza u Favoritu, bleší trh na Římském náměstí, to vše už zde bylo. A ještě člověk musel s draze vykoupenou LP deskou AC/DC prchat před totalitní policií, která chtěla po razii taky poslouchat stejné LP, ale bez placení. Pozitivní bylo, že se člověk proběhl. Dnes si můžete udělat obdobnou radost, bez komplikací a bez obav, že někdo pískne a vy si nechtěně zaběháte.

Co je k tomu potřeba? No přece to rozkecání. Nebo chcete-li, jako za F.L. Věka, předávání informace, jako lidové slovesnosti z úst do ucha, a tak pořád dále. Ten projekt má skvělý potenciál a je smysluplný. Pomozte ho uvést do života. Zamyslete se a hlavně neříkejte, že to nejde. Opravdu nechcete rozkvetlé Brno? Dneska je to možná na pár záhonů macešek, příště to už může být alej stromů na novém brněnském bulváru. Pokud vás nebere zeleň, pak zkuste popřemýšlet o možnosti pomoci potřebným, sociálně slabým. Spousta našich bližních se bez této pomoci neobejde. Nebo prostě jenom udělejte dobrý skutek. Za odměnu budete mít duši v peří. Rychlé šípy si za každý takový čin vymalovaly modré okénko v deníčku. Vymalujte si, co chcete, barvu si zvolte sami, ale hlavně si pamatujte, co jsem vám zde napsal. Pro jistotu vám ještě zopakuji heslo. Heslo dne zní „RE-USE“.

Použité obrázky: Ing. arch. Petr Brandejský
Část textů ze statí: Projekty předcházení vzniku odpadů statutárního města Brna (Odbor životního prostředí MMB)

 
 
Reklama