Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrárny na komunální odpad

Kanadská společnost Westinghouse Plasma Corporation (WPC) v Česku plánuje prostřednictvím ostravské společnosti PGP Terminal investovat do výstavby plazmových reaktorů, které komunální odpad přemění na elektrickou energii.

V reaktoru se při teplotách kolem tří tisíc stupňů Celsia odpad přeměňuje na syntetický plyn, který se po pročištění spaluje a vyrábí se s jeho pomocí elektřina.

Příležitostí je zákaz skládkování

Příležitost pro rozvoj je v zákazu skládkování od roku 2024, který nedávno schválila Sněmovna. Více než polovina komunálního odpadu dnes končí na skládkách a stát bude muset najít způsob, jak tento podíl během deseti let snížit na nulu. Petr Břenek, generální ředitel PGP Terminal, která vlastní licenci na technologii WPC pro Česko, uvedl, že se společnost nyní zaměřuje na jednání s představiteli krajů o zajištění dostatečných dodávek komunálního odpadu. Sama chce pak financovat výstavbu plazmových reaktorů o objemu sto tisíc tun odpadu ročně. Náklady na výstavbu takového zařízení by podle Břenka neměly překročit částku dvou miliard korun.
Hlavním zdrojem příjmů by se však měly stát poplatky za zpracování odpadu a především prodej elektřiny. Zástupci PGP Terminal doufají, že by výkupní cena elektřiny z plazmové technologie mohla v budoucnu získat státní garanci. Při současných nízkých cenách elektřiny na burzách se totiž nevyplatí stavět téměř žádný zdroj bez státních garancí.

Vedlejším produktem plazmového zplynování je teplo.

Proto se semináře k technologii na kanadském velvyslanectví zúčastnili i zástupci tepláren včetně expremiéra a šéfa Teplárenského sdružení Mirka Topolánka.

Na TZB-info jsme se tématice věnovali v článku Spalovny odpadu – odpad jako palivo.
Článek se věnuje především trendům nakládání s odpady, posuzuje možnost energetického využití z různých hledisek. Nemalá část článku se také zabývá popisem odpadů jako paliva, tedy jeho složením a vlastnostmi. Článek je první z chystané minisérie zabývající se problematikou odpadů.

 
 
Reklama