Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kogenerační jednotky pro energetické centrály průmyslových provozů a sítí centrálního vytápění

Viessmann Vitobloc 200

Společnost ESS Energie Systeme & Service GmbH, která patří ke skupině Viessmann Group, dodává kogenerační jednotky (BHKW) v deseti různých velikostech výkonu. Spektrum sahá od 5,5 až po 401 kW elektrického, popř. od 13,5 až 549 kW tepelného výkonu.

Kogenerační jednotky Vitobloc 200 BHKW jsou připravené pro připojení vhodné pro energetické centrály průmyslových provozů a sítí centrálního vytápění. Generátory proudu jsou podle velikosti výkonu poháněny 3, 4, 6 nebo 12válcovými plynovými motory. Celková účinnost činí až 95 %.

Využití kondenzačního účinku pro vysokou efektivitu

Kogenerační jednotky Vitobloc 200 EM-5 a EM-20 mají integrované výměníky tepla k využití kondenzačního účinku spalin. Ke všem ostatním kogeneračním jednotkám Vitobloc 200 (EM-50 až EM-401) lze pro zvýšení efektivity zapojit externí kondenzační výměník tepla Vitotrans 200 AC.

Intervaly pro provedení údržby až 6 000  hodin

Kogenerační jednotky Vitobloc 200 EM-5 a EM-20 jsou dimenzovány pro mimořádně dlouhé intervaly údržby 6 000 hodin. Údržba se proto musí provádět pouze jednou za rok. To výrazně snižuje náklady na údržbu a podstatně přispívá k vysoké hospodárnosti kogenerační jednotky. Pro srovnání: v případě auta znamená takto dlouhý interval, že by se motor musel servisovat až po ujetí 360 000 kilometrů.

Kogenerační jednotky Vitobloc 200
Kogenerační jednotky Vitobloc 200 jsou vhodné zejména pro energetické centrály průmyslových provozů a sítí centrálního vytápění. Splňují i náročné podmínky provozovatelů sítí pro připojení.

Tichý provoz

Kogenerační jednotka Vitobloc 200 EM-5 má navíc velmi tichý provoz. Velmi tichý tříválcový motor ve spojení s výkonným tlumičem hluku má hladinu hluku pouze 39 dB(A). Vitobloc 200 EM-5 je tak nejtišší kogenerační jednotkou ve své třídě.

Splnění náročných podmínek připojení

Aby se maximalizovala kapacita výkonu veřejné rozvodné sítě, musí se synchronizovat střídavý proud z kogenerační jednotky s proudem sítě. Velmi se zvýšily požadavky novelizovaných podmínek pro připojení zařízení k síti nízkého napětí.

Jako všechny kogenerační jednotky Vitobloc 200, mají i kogenerační jednotky Vitobloc 200 EM-5 a EM-20 synchronní generátor. Jsou tak v tomto výkonovém rozsahu jedinými kogeneračními jednotkami na trhu, které tuto technologii používají. Spolu s regulací, která k tomu byla záměrně vyvinuta, se dá provést přizpůsobení fáze k síti. Kogenerační jednotky Vitobloc 200 tak bez problémů splňují nové požadavky.

Vybavení pro provoz paralelně se sítí a náhradní síťový provoz

Rovněž jako jediné ve své třídě jsou kogenerační jednotky Vitobloc 200 EM-5 a EM-20 připraveny pro náhradní síťový provoz. V případě výpadku napájení mohou přechodně zajistit napájení budovy elektrickým proudem – za předpokladu, že existuje příprava ze strany odborného elektrikáře.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.