Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FRIATEC AG zprovoznil první evropskou komerční elektrárnu na palivové články v řádu megawattů

První elektrárna tohoto typu v Evropě byla v létě 2016 umístěna a zprovozněna v sídle firmy FRIATEC AG v Mannheimu-Friedrichsfeldu v Německu. „Naše výrobní procesy vyžadují velké množství energie a tepla. Technologie palivových článků nám umožní splnit tyto požadavky tak efektivně a čistě, jak jen je to možné. Posílíme tak naše ekologicky šetrné výrobní procesy,“ vysvětluje rozhodnutí společnosti Klaus Wolf, generální ředitel společnosti FRIATEC AG.

FRIATEC logo

Společnost FRIATEC AG začala spolupracovat se společností E.ON Connecting Energies a společností FuelCell Energy Solutions GmbH, která je zodpovědná za technickou realizaci, instalaci a údržbu zařízení. 1,4MW palivový článek bude poskytovat přibližně 60 % energie, kterou FRIATEC vyžaduje na výrobní procesy. „Tato elektrárna nám umožní vytvářet skoro polovinu požadované elektrické energie, což povede ke snížení emisí CO2 přibližně o 3000 tun ročně,“ pokračuje Wolf. Kromě výstavby elektrárny na palivové články, plánuje FRIATEC zrekonstruovat celou stávající tepelnou infrastrukturu.

„Jsme potěšeni, že můžeme spustit první komerční elektrárnu na palivové články řádu MW v Evropě v průmyslovém prostředí v Mannheimu,“ říká Robert Hienz, generální ředitel E.ON Connecting Energies. „Ukazuje to, že i vysoce účinné technologie rozvíjí svou prodejnost a mohou sloužit k uspokojování skutečných potřeb zákazníků, jako je v tomto případě snížení emisí CO2 o zhruba 25 % a výrazné snížení nákladů na energii.“


Palivové články přeměňují palivo na elektřinu a teplo za použití vysoce efektivního elektrochemického procesu. Jelikož zde chybí spalování, proces neprodukuje prakticky žádné škodliviny. Stejně jako baterie, palivový článek se skládá z mnoha jednotlivých článků. Každý článek obsahuje anodu, katodu a elektrolyt. Když na vodík bohaté palivo, jako například zemní plyn nebo bioplyn, vstoupí do soustavy palivových článků, začne elektrochemicky reagovat s kyslíkem (např. vzduchem) a dochází k produkci elektrického proudu, tepla a vody. Zatímco klasická baterie poskytuje stabilní množství energie, palivové články vytvářejí proud tak dlouho, dokud se jim dodává palivo.

DFC® elektrárny od FuelCell Energy Solutions jsou založeny na technologii roztaveného uhličitanového palivového článku. Název palivového článku je odvozen od jeho elektrolytu, který se skládá z draslíku a uhličitanu lithného. K výrobě elektrické energie generují uhličitanové palivové články vodík přímo z palivového zdroje, jako je zemní plyn nebo bioplyn. Tento tzv. vnitřní formovací proces, který byl patentován společností FuelCell Energy, představuje spolu s uhličitanovými palivovými články jasnou konkurenční výhodu na poli snadno dostupných zdrojů energie. „Jsme velmi hrdí na to, že jsme průkopníky v zavádění této technologie,“ uzavírá Wolf.

Údaje o elektrárně

  • Energetický partner: E.oN Connecting Energies GmbH
  • Dodavatel: Fuel Cell Energy Inc./ Fuel Cell Energy Solutions GmbH
  • Typ elektrárny: DFC® 1500 EU
  • Velikost: 15 × 20 m
  • Jmenovitý elektrický výkon: 1 400 kW
  • Účinnost: přibližně 47 %
  • Provozní doba: 8000 hod/rok při 95% využití
  • Elektrický výkon: 11,2 GWh ročně
  • Technologie palivových článků: MCFC (palivové články z roztavených uhličitanů)
  • Provozní teplota: 580–675 °C
  • Teplota odpadního vzduchu: 370 °C při provozní teplotě
  • Vytěžené teplo: 750 kW (90/70 °C) – přibližně 6000 MWh tepelné energie ročně
  • Vnitřní přeměna zemního plynu ve vodík
  • Nižší emise CO2 (redukce přibližně o 3000 t/ rok)
  • Prakticky žádné emise oxidů dusíku nebo síry, protože nedochází ke spalování
  • Chemický proces: CH4 + 2 H2O = 4 H2 + CO2

Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...