Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V USA jsou díky těžbě z břidlic třetinové ceny plynu

Díky těžbě břidličného plynu jsou v USA třetinové ceny a pětinové oproti Japonsku. Průmysl v USA prochází renesancí. Petrochemie, spotřebitelský průmysl i těžký průmysl, který potřebuje nižší ceny elektřiny. USA nebudou muset díky těžbě z břidlic dovážet tolik ropy jako nyní a zřejmě se stanou se čistým vývozcem plynu.

Edward Chow, americký energetický expert, komentoval v reportáži na ČT24 vliv těžby břidlicového plynu na ceny energií v USA.

Edward Chow, americký energetický expert,v reportáži na ČT24
Edward Chow, americký energetický expert,v reportáži na ČT24

Někdy se mylně uvádí téma těžba břidlicového plynu, ale z břidlic se těží ropa i zemní plyn. Když se podíváte 5-10 let do budoucna, USA nebudou muset díky těžbě z břidlic dovážet tolik ropy jako nyní a zřejmě se stanou čistým vývozcem plynu. Dopady současné těžby vidíme již nyní jak v ekonomické, tak v geopolitické rovině. Čína předstihla již nyní USA v dovozu ropy. V oblasti ropy se nestanou pravděpodobně USA vývozcem ropy, ale v zemním plynu je to velmi pravděpodobné. Již několikátým rokem předstihují USA Rusko. Před 10 lety bych tomu nevěřil.
Měli jsme dojem, že energetické zdroje v USA jsou již vytěženy, ale s těžbou z břidlic přišla skutečná globální energetická revoluce, ve které Evropa zatím zaostává. Evropští politici nevěnují tématu dostatečnou pozornost. Dříve jsme těžili suroviny z prostor mezi horninami, teď získáváme suroviny přímo z nich. Těžíme teď v USA více ropy než kdykoliv za posledních 20 let.


Ceny plynu v USA, Evropě a Japonsku se velmi liší, srovnání z ČT24

Co se týká ceny ropy, jsme na historických maximech. A i kdyby klesla o 20-30 dolarů, stejně budeme dost vysoko. Důvodem je politická nejistota, kterou trh do ceny započítává. Ale nebudu překvapen, když budou ceny ropy za pět let níže níže jsou nyní. U plynu je důležité, zda se i nadále bude jeho cena svazovat s cenou ropy jako nyní v Evropě. V USA to tak není a máme třetinové ceny a pětinové oproti Japonsku. To samozřejmě posiluje konkurenceschopnost průmyslu. Pro vázání ceny plynu na ceny ropy není žádný důvod.

Zasáhne v blízké době tato globální energetická revoluce a těžba z břidlic i Evropu?

To se nedá říci, jsou ty jiné předpoklady. Např. suroviny pod zemí nevlastní v Evropě majitel pozemku, nejsou zda malé a střední těžařské firmy, nelze zde snadno pronajmout těžební zařízení, Evropa má větší hustotu osídlení a je těžší získat tu pro těžbu podporu. Těžbu formou hydraulického stěpení některé země již i zakázaly, např. Francie. Možná budeme moudřejší za 3-5 let.
Evropští lídři řeší konkurenceschopnost průmyslu, ale této cestě nevěnují dostatečnou pozornost. Podnikatelé se bojí o svou konkurenceschopnost, a to i díky evropské energetické politice. Díky těžbě břidličného plynu průmysl v USA nyní prochází renesancí. A to nejen petrochemie, ale i např. spotřebitelský průmysl a těžký průmysl, který potřebuje nižší ceny elektřiny. Více než evropští politici si to uvědomují v Číně, Austrálii i jinde, kde pravděpodobně začnou těžít dříve než v Evropě.

CELÝ ROZHOVOR S E.CHOWEM NA ČT24

Edward Chow, americký energetický expert se zúčastnil energetického kongresu společnosti Bussines Fórum.
Profil přednášejícího E.Chowa.

Téma těžby z břidlic na TZB-info:

  • Téma těžby z břidlic zaujalo českou veřejnost na začátku roku 2012, kdy bylo zveřejněno, že MŽP povolilo hledání možných ložisek břidlicovéího plynu. Prezident České plynárenské unie podporuje otevření českých ložisek plynu. Města se brání, ekologové varují před vlivem na životní prostředí i kvalitu spodních vod. Situaci pro ČT 24 komentoval i redaktor TZB-info Ing. Bronislav Bechník, Ph.D.
  • V roce 2012 navrhl ministr Chalupa zákaz průzkumu břidlicového plynu do 30. 6. 2014, s předpokladem, že do té doby by se podle něj měly upravit zákony tak, aby obsahovaly jasná pravidla pro používání současných průzkumných technologií.
  • Polsko plánuje těžbu z břidlic na rok 2014. Polsko nyní spotřebuje 14 miliard metrů krychlových plynu ročně, přibližně dvě třetiny ho dováží z Ruska. Za tři roky by se tento podíl díky plánovaným změnám zdrojů mohl snížit na přibližně polovinu. Podle studie amerického Úřadu pro energetické informace jsou těžitelné zásoby břidlicového plynu v Polsku největší v Evropě a odhadují se na 5,3 bilionu m3.
  • Vstup plynu z USA na světový trh bude mít hluboké dopady. Do konce 30. let by se podle studie Baker Institute měla proti dnešku zvýšit na čtyřnásobek. Už v roce 2010 USA díky těžbě z hlubokých břidlic překonaly Rusko a staly se největším producentem plynu světa.
 
 
Reklama