Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnostní systém v Temelíně poprvé dodával elektřinu 24 hodin

Jaderná elektrárna Temelín vyzkoušela na konci minulého týdne záložní bezpečnostní systém. Vůbec poprvé dodával jeden z dieselgenerátorů elektřinu do přenosové soustavy 24 hodin.


© redakce

Dosud to bylo maximálně osm hodin. Během ostrého testu vyrobil tento generátor 146 megawatthodin (MWh) elektřiny, která by přibližně 40 českým domácnostem vystačila na celý rok. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Každý z šesti hlavních dieselových generátorů v elektrárně absolvuje zkoušku v podobném rozsahu jednou za tři roky.

Start zařízení, připojení k přenosové soustavě i provoz se odehrály bez problémů. Temelín má deset dieselgenerátorů. "Představují velmi důležité zálohy pro elektrické napájení bezpečnostních systémů. Většina z nich je v seizmicky odolných budovách, zvládnou nejméně stokrát větší zemětřesení, než jaké bylo v okolí elektrárny kdy zaznamenáno," řekl mluvčí. Odolnost budov, v nichž generátory jsou, je stejná jako u budovy, která chrání reaktor.

V provozu jsou tyto generátory jen několik hodin v roce, přesto elektrárna jejich stav hlídá. Do jejich údržby ČEZ ročně investuje téměř tři miliony korun. "Je to jeden z klíčových bezpečnostních systémů, proto jejich stav velmi pečlivě sledujeme," řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Šest nejdůležitějších dieselových generátorů se testuje minimálně dvakrát měsíčně. Jednou za dva týdny se zkouší start a několikaminutový provoz bez výroby elektřiny. "Jednou za tři měsíce vyrábí dieselgenerátor elektřinu pouze pro systémy uvnitř elektrárny a jednou za rok putuje proud do přenosové soustavy," řekl Sviták.

Pohonem dieselového generátoru je 7,5 metrů dlouhý a 82.000 kilogramů těžký lodní naftový motor o objemu 720 litrů. Výkon 6300 kilowatthodin odpovídá přibližně 60 osobním autům. Za hodinu si naftový agregát vezme 1500 litrů. "Podzemní nádrže vystačí na dva dny provozu. Pak je možné naftu do dieselových generátorů doplňovat ze dvou zásobníků o objemu 1000 metrů krychlových, vzdálených necelý kilometr. Vlastní zásoba nafty vystačí elektrárně na měsíční provoz jednoho záložního agregátu," řekl Sviták.

Elektrárna je největším výrobcem elektřiny v ČR, její produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Loni vyrobil 16,48 terawatthodin (TWh) elektřiny, což je nejvyšší roční výroba. Temelínská elektřina by vystačila českým domácnostem na 13 měsíců, jihočeským domácnostem na 13,5 roku.

 
 
Reklama