Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tillerson podpořil Poláky v odporu proti Nord Stream 2

Spojené státy jsou - stejně jako Polsko - proti stavbě ruského plynovodu Nord Stream 2, protože podkopává bezpečnost a energetickou stabilitu Evropy.


© Fotolia.com

Prohlásil to v sobotu šéf americké diplomacie Rex Tillerson ve Varšavě, kde se setkal s premiérem Mateuszem Morawieckým.

Polsko během toho setkání "vyložilo svou kritiku projektu Nord Strem 2, protože poslouží k vyvíjení geopolitického nátlaku v regionu", uvedl podle televize TVN 24 Tillersonův protějšek Jacek Czaputowicz a dodal, že Varšava v tomto odmítavém postoji žádá amerického spojence o podporu.

Druhá větev plynovodu Nord Stream má vést po dně Baltu z Ruska do Německa. Vyhýbá se Ukrajině i dalším státům, přes které se přepravuje ruský zemní plyn na západ kontinentu.

"Polsko a USA jsou společně proti Nord Stream 2, který podkopává celkovou bezpečnost a energetickou stabilitu Evropy tím, že zajistí Rusku další nástroj, jak energetiku využít politicky," řekl novinářům Tillerson.

Podle něj je Rusko je s to válčit v Sýrii jen díky penězům, které vydělalo v Evropě prodejem svého plynu.

Připustil, že do Nord Stream 2 se zapojily některé evropské státy, čili ne všichni sdílejí výhrady proti tomuto projektu. "Náš odpor vyplývá ze společného strategického zájmu," poznamenal americký ministr a podpořil myšlenku diverzifikace dodávek energetických surovin, jakož i vzájemné propojení evropských plynovodů. Energetika podle Tillersona také skýtá příležitost upevnit vztahy mezi Polskem a USA.

Tillerson pochválil Polsko jako velice důležitého spojence USA, nyní i v roli nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Poblahopřál také Varšavě k tomu, že jako jeden z mála členských států Severoatlantické aliance již plní závazek vynakládat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu.

Americký host se ve Varšavě kromě prezidenta Andrzeje Dudy, premiéra a ministra zahraničí setkal také s předsedou vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczyńským. Schůzka podle televize TVN 24 trvala asi hodinu.

Na financování projektu Nord Stream 2 ruského plynárenského koncernu Gazprom se podílí pět evropských firem – německé Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská Shell, rakouská OMV a francouzská Engie. Plynovodem dlouhým 1225 kilometrů má ročně proudit 55 miliard metrů krychlových plynu. Plynovod má být hotový do konce příštího roku.

 
 
Reklama