Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena ropy Brent poprvé za tři roky překročila 70 dolarů za barel

Vzhůru ji tlačí zejména zpráva o poklesu zásob i těžby ve Spojených státech. K růstu cen ropy ale přispívá i dohoda předních těžařských zemí o omezení dodávek na trh.


© Fotolia.com

Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala nad 70 dolarů za barel, poprvé od konce roku 2014. Brent vystoupil až na 70,05 USD a dostal se nejvýše od 4. prosince 2014, kdy vystoupil na 70,60 USD, uvedl server CNBC.

Později se cena Brentu vrátila zpět pod 70 USD a kolem 18:00 SEČ se pohybovala na 69,73 USD za barel. Proti středečnímu závěru si tak připisovala asi 0,8 procenta. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 1,5 procenta na 64,50 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 4,9 milionu barelů. Těžba ropy se snížila o 290.000 barelů na 9,5 milionu barelů denně navzdory očekávání, že překoná desetimilionovou hranici.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se předloni dohodla, že sníží těžbu o 1,2 milionu barelů denně. K ujednání se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které slíbily produkci omezit o dalších 558.000 barelů denně. Prezident OPEC Suhajl Mazrúí dnes potvrdil, že kartel je odhodlán pokračovat v omezených dodávkách na trh celý letošní rok.

Ceny pohonných hmot v České republice v uplynulém týdnu mírně stouply, nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil proti minulé středě o čtyři haléře na 30,68 Kč. Od poloviny loňského listopadu se ale ceny pohonných hmot výrazněji nemění. Podobný vývoj očekávají analytici i v následujícím týdnu, podle některých je ale možné, že benzin a nafta v Česku mírně zdraží.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda ještě před výstupem Brentu nad 70 USD upozornil, že ceny ropy pokračovaly v uplynulém týdnu v překonávání několikaletých rekordů. "Setrvají-li ceny ropy na současných vysokých úrovních delší než jen přechodnou dobu, pocítí cenový růst i řidiči v České republice. Absorpční schopnost zpevňující koruny se totiž už z převážné míry vyčerpala. Další tak dramatické zpevnění koruny k dolaru, k jakému došlo od dubna do července 2017, již nenastane. V příštích týdnech proto očekáváme růst ceny benzinu na 31 korun za litr, zatímco nafta překoná úroveň 30 korun za litr," řekl ČTK Kovanda.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentbřezen69,7369,20
New York - NYMEXWTIúnor64,5063,57
 
 
Reklama