Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Gazprom loni vyvezl do Evropy rekordní objem plynu

Ruská plynárenská společnost Gazprom loni zvýšila vývoz zemního plynu do Evropy a Turecka o 8,1 procenta na rekordních 193,9 miliardy metrů krychlových.


© Fotolia.com

Celkovou produkci suroviny pak firma zvýšila o 12,4 procenta na 471 miliard metrů krychlových. Uvedl to dnes generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Přestože se Evropská unie snaží závislost na ruském plynu omezit, Gazprom stále pokrývá třetinu její spotřeby.

Vývoz do Německa, které je největším zákazníkem Gazpromu, za loňský rok vzrostl o 7,1 procenta na rekordních 53,4 miliard metrů krychlových.

Budoucnost ale pro největší plynárenskou firmu v Rusku nebude jednoduchá, neboť platnost hlavních dlouhodobých kontraktů vyprší v letech 2021 až 2035. Například Polsko, které dováží ruský plyn od roku 1944, už oznámilo, že smlouvu v roce 2022 neobnoví.

Gazprom nyní vyváží plyn jen západním směrem. Koncem roku 2019 má být ale z valné části hotov plynovod Síla Sibiře a společnost by měla zahájit export do Číny v ročním objemu 38 miliard metrů krychlových, uvedla agentura Reuters.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

 
 
Reklama