Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Exploze rakouské plynové stanice si vyžádala nejméně jednu oběť

Exploze plynového terminálu ve východorakouské obci Baumgarten an der March poblíž slovenských hranic si dnes vyžádala jednoho mrtvého a 18 zraněných.


© Fotolia.com

Podle agentury APA o tom informovala mluvčí regionálního Červeného kříže. Server oe24.at předtím s odvoláním na policii psal o 60 zraněných, společnost Gas Connect o čtyřech zraněných a jednom nezvěstném. Na místo se sjelo několik hasičských vozů, přivolány byly sanitky i záchranářské vrtulníky.

Výbuch otřásl zařízením nedaleko hraniční řeky Moravy dnes ráno. V 8:45 došlo k explozi a požáru, citovala agentura DPA policejního mluvčího. Okolí je uzavřeno. Podle provozovatele zařízení, společnosti Gas Connect, v areálu pracovalo zhruba 50 lidí.

Ze vzduchu si obrázek o situaci udělala s pomocí vrtulníku i policie, potvrdil regionální policejní mluvčí Heinz Holub. Nejméně jednoho člověka s popáleninami už přepravil do vídeňské všeobecné nemocnice vrtulník záchranné služby.

Baumgartenský terminál je důležitým uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy, napsala agentura AFP. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupiny OMV.

 
 
Reklama