Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Č. Budějovice budou od roku 2020 brát teplo z Temelína

České Budějovice budou od roku 2020 odebírat po dobu 22 let teplo horkovodem z jaderné elektrárny Temelín. Rozhodla o tom na svém pondělním zasedání městská rada, řekli dnes novinářům zástupci města.


Foto © TZB-info.cz

Teplo z Temelína by mělo zásobovat zhruba 30 procent odběratelů v Českých Budějovicích. Zbytek tepla bude dál vyrábět českobudějovická teplárna. Výstavba horkovodu z Temelína do krajské metropole bude stát 1,3 miliardy korun a zaplatí ji vlastník jaderné elektrárny společnost ČEZ.

"Jedná se o čistou energii, která výrazně přispěje ke zkvalitnění ovzduší. V Posledních letech se nám tady v objevovaly smogové situace," uvedl českobudějovický radní Michal Kohn (ANO). S novým horkovodem klesne roční spotřeba uhlí, které využívá českobudějovická teplárna, o 80.000 tun ročně.

Dlouhodobý kontrakt zafixuje cenu tepla pro odběratele. Podle českobudějovického primátora Jiřího Svobody (ANO) se v prvopočátku cena zvýší. "Ale z dlouhodobého hlediska je to výhodné a za pár let budou lidé platit za teplo méně než v jiných městech, jelikož se nedá odhadovat, jak to bude s uhlím a těžebními limity," uvedl Svoboda. Nyní odběratelé za teplo v Českých Budějovicích platí 592 korun s daní za jeden gigajoule.

Městská rada je jediným akcionářem českobudějovické teplárny. Z hlediska dlouhodobé strategie se vlastník rozhodoval, jestli bude teplárna dál vyrábět teplo pouze z uhlí, nebo zda se spolehne na kombinaci uhlí a energie z Temelína. "Jde o důležité rozhodnutí, které firmě dává jasnou vizi dlouhodobého rozvoje. České Budějovice si tím do budoucna zajišťují bezpečné dodávky čistých energií za stabilní ceny," řekl předseda představenstva teplárny Václav Král.

Teplárna České Budějovice dodává teplo a teplou vodu do víc než 28.000 bytů ve městě, letos zvýšila ceny tepla asi o procento. Loni prodala 1573 terajoulů tepelné energie, v roce 2015 to bylo 1468 terajoulů.

 
 
Reklama