Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Temelín posune o tři týdny začátek prosincové odstávky

O tři týdny dopředu posunul ČEZ odstávku prvního bloku jaderné elektrárny Temelín. Původně měla začít 29. prosince, trvat by měla necelé tři měsíce.

Nově ČEZ do burzovního systému Remit nahlásil termín odstávky prvního temelínského bloku na 8. prosince. Důvodem je lepší načasování termínů odstávek a lepší využití paliva. Informaci ČTK potvrdil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Do plánování odstávek vstupuje řada faktorů jako optimální využití paliva či rozsah prací během odstávek," řekl Sviták. Odstávky se plánují v několikaletém výhledu. Postupně se zpřesňují termíny zahájení i jejich délka. "Odstávky Temelína jako největšího českého zdroje dlouhodobě plánujeme a zaměřujeme se na období s nižší spotřebou," řekl mluvčí.

Odstávka druhého temelínského bloku trvala letos od 19. května do 31. července, necelých 73 dní. ČEZ při ní provedl 17.000 činností. Vyměnila se čtvrtina paliva, zmodernizoval se kompenzátor objemu, což je zařízení, jehož pomocí se reguluje tlak v jaderné části elektrárny. Zkontrolovaly se bezpečnostní systémy a energetici prověřili, jak těsní ochranná budova kolem reaktoru. Poprvé energetici řídili odstávku z nového centra.

Temelín vyrobil od začátku roku 12,88 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Elektrárna je největším výrobcem elektřiny v ČR, její produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Loni vyrobil 12,1 TWh elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky. I tak Temelín vyrobil ze všech českých zdrojů nejvíc: jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.

 
 
Reklama