Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Irácká vláda chce obnovit vývoz ropy trasou uzavřenou kvůli IS

Irák chce obnovit vývoz ropy státním ropovodem mezi iráckým Kirkúkem a tureckým Ceyhanem.


© Fotolia.com

Podle ministra ropného průmyslu Džabára Luajbího by mělo denně potrubím proudit 400.000 barelů ropy. Od roku 2014 byla trasa uzavřena kvůli bojům proti radikálům.

Ministr dnes oznámil, že vláda chce obnovit tento vývoz a obejít přitom ropovod, který vede kurdským regionem. Kurdové v zářijovém referendu hlasovali pro odtržení od Iráku, což může kromě jiného zkomplikovat i obchodování s ropou.

Luajbí dnes řekl, že požádal státní společnost North Oil Co., která operuje na ropných polích v Kirkúku, i státní společnost pro ropné projekty, aby zahájily obnovu trasy mezi Kirkúkem a Ceyhanem.

Tento ropovod procházel územím, které v roce 2014 obsadili radikálové z organizace Islámský stát a které se irácké armádě s pomocí mezinárodní koalice podařilo nyní osvobodit.

Pro nezávislost se v referendu vyslovilo přes 92 procent hlasujících za účasti 72 procent. Hlasovalo se nejen v kurdských autonomních provinciích, ale také na dalším území, kde Kurdové žijí. Kirkúk, historicky obývaný Kurdy, pomohly vybojovat na Islámském státu kurdské milice v roce 2014.

Bagdád referendum považuje za neústavní a chce převzít kontrolu nad hranicí a letišti i podniky operujícími v Kurdistánu.

Působí tam i dva hlavní provozovatelé mobilních sítí. Firma Asiacell dnes oznámila, že zatím od irácké vlády nedostala žádost o převedení svého sídla do Bagdádu. "Požádají-li nás o to, pokusíme se najít řešení, které bude v zájmu našich zákazníků a všech zúčastněných stran," sdělila společnost v prohlášení. Kromě Asiacell v Kurdistánu působí také společnost Korek. Třetí velký provozovatel mobilních sítí Zain sídlí v Bagdádu.

 
 
Reklama