Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Toshiba odkoupí od Kazatompromu podíl v divizi Westinghouse

Japonská společnost Toshiba odkoupí desetiprocentní podíl ve své jaderné divizi Westinghouse Electric od kazašského minoritního akcionáře Kazatomprom za 59 miliard jenů (11,5 miliardy Kč).


© Fotolia.com

Získá tak úplnou kontrolu nad svou zbankrotovanou americkou divizí. Koupě podílu přichází v době spekulací o prodeji Westinghousu. Dohoda by podle agentury Reuters mohla ohodnotit firmu na čtyři miliardy USD (88,2 miliardy Kč).

Podle zdroje, na který se odvolává Reuters, mají o předložení společné nabídky na Westinghouse zájem investiční firmy Blaskstone Group a Apollo Global Management. Dalším zájemcem by mohla být investiční firma Cerberus Capital Management, která jedná o možnosti společné nabídky s americkým dodavatelem součástí jaderných elektráren BWX Technologies.

Úspěšný prodej by snížil finanční ztráty vzniklé Toshibě kvůli bankrotu Westinghousu.

Kazašský těžař uranu Kazatomprom koupil podíl ve Westinghousu v roce 2007. Nyní využil opce, která mu umožňuje prodat podíl zpět Toshibě.

Westinghouse požádal ve Spojených státech o ochranu před věřiteli letos v březnu. Firma se dostala do vysokých ztrát kvůli překročení rozpočtu jaderných projektů v USA.

Toshiba převzala Westinghouse v roce 2006 a z jaderné energie pak učinila významnou část svého podnikání. V březnu 2011 ale přišla jaderná katastrofa v japonské elektrárně Fukušima, která vedla k výraznému růstu nákladů jaderné energetiky kvůli zvýšeným nárokům na bezpečnost.

 
 
Reklama