Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ vydal 20 mil. Kč za obnovu další části systému řízení Dukovan

V Jaderné elektrárně Dukovany bude stát firmu ČEZ obnova další části řídicích a kontrolních systémů 20 milionů korun.


© Fotolia.com

Jde o systém, který má na starosti řízení čerpací stanice vody společné pro třetí a čtvrtý blok Dukovan. Na výměně zařízení starých tři desetiletí za nová pracovali technici od druhé poloviny července. Nyní dělají kontrolní zkoušky, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Modernizaci centrální čerpací stanice je možné provádět jen při souběhu odstávek obou obsluhovaných bloků, který nastal 14. července. Výroba elektřiny Dukovan tak klesla na polovinu, protože v provozu zůstaly jen dva z celkových čtyř bloků. Čtvrtý blok Dukovan, který stojí od 12. května, by měl začít znovu dodávat proud v polovině září. Odstávka třetího bloku zahájená v červenci podle plánu potrvá 107 dní. Dukovany pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR.

Systémy kontroly a řízení jsou podle dříve zveřejněných údajů firmy ČEZ na dukovanských blocích postupně obnovovány od roku 2005. Výše zmíněnou investicí končí jedna z posledních velkých modernizací, uvedl nyní mluvčí elektrárny. U čerpací stanice pro první a druhý blok už obnovený systém řízení funguje.

U právě modernizované centrální čerpací stanice sloužil systém kontroly a řízení od uvedení elektrárny do provozu. Jedním z důvodů jeho výměny byl avizovaný nedostatek náhradních dílů na trhu. Místo původních mechanických součástek, relátek nebo regulátorů, nyní odborníci instalovali nové skříně vybavené procesorovými kartami a digitálními přístroji, uvedl Bezděk.

Díky nové detailní diagnostice budou energetici v každém okamžiku přesně vědět, co se v zařízení děje. Na pracích spojených s výměnou řídicího systému čerpací stanice, obnášejících i zapojování tisíců svorek, se podílelo 120 techniků.

 
 
Reklama